Έργα στο Ιόνιο – ΕΣΠΑ Πολιτισμού

2017-12-11

Τα ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ Πολιτισμού «Ιόνια Νησιά 2014-2020» αφορούν στα παρακάτω:

«Αποκατάσταση και ανάδειξη των ενετικών ναυπηγείων Γουβιών Κέρκυρας» με προϋπολογισμό 500.000€ και δικαιούχο την ΕΦΑ Κέρκυρας (1.2.2018- 31.8.2020).

«Προστασία και Αποκατάσταση Παλαιοχριστιανικών Βασιλικών Αγίας Μαρίνας και Αγ. Στεφάνου στη θέση Οζιά του Δήμου Παξών» με προϋπολογισμό 300.000 € και δικαιούχο την ΕΦΑ Κέρκυρας (15.1.2018 -31.7.2018).

«Στερέωση και Αποκατάσταση Αγ.Μαρίνας Σουλλάρων Κεφαλονιάς» με προϋπολογισμό 800.000€ και δικαιούχο την Δ/νση Αναστήλωσης Βυζαντινών (ΔΑΒΜΜ) (2.3.2018-2.3.2020).

«Ανάδειξη Κάστρου Αγ. Μαύρας Λευκάδας»με προϋπολογισμό 550.000€ και δικαιούχο την ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας (1.2.2018-1.2.2020).

«Βελτίωση Μουσειακών Υποδομών και συντήρηση τοιχογραφιών Μεταβυζαντινών Ναών της Νήσου Ιθάκης» με προϋπολογισμό 300.000€ και δικαιούχο την ΕΦΑ Κεφαλληνίας (1.2.2018-1.6.2019).

«Επισκευή και δημιουργία Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης και έκθεση ψηφιδωτών δαπέδων» με προϋπολογισμό 992.041€ (μεταφερόμενο) και δικαιούχο την ΕΦΑ Κεφαλληνίας (Δεκ. 2013-Φεβ. 2019).

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, δήλωσε στο 7ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα πως: «Ο πολιτισμός σήμερα είναι ανάγκη κι όχι περιττή πολυτέλεια».

Εκτός των έργων ΕΣΠΑ που αναφέρονται παραπάνω, υπάρχει ακόμα μια εξέλιξη στο θέμα της λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Κέρκυρας, το οποίο πρόκειται να επαναλειτουργήσει ενώ παράλληλα, εξασφαλίζεται και η επισκεψιμότητα του Αγγελόκαστρου με την πρόσληψη του απαραίτητου εποχικού προσωπικού.

Όσον αφορά το Μουσείο Αργοστολίου, αφού ολοκληρωθεί η Οικονομοτεχνική μελέτη που έχει αναλάβει η Περιφέρεια, θα συνεκτιμηθεί η αποκατάσταση ή μη του υπάρχοντος, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την ιστορική του αξία. Το συνολικό έργο σχετικά με το Κωδωνοστάσιο του πρώην Καθολικού Ι.Ν.Ευαγγελιστρίας (Annunziata) θα δημοπρατηθεί ενιαία, ενώ οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Απρίλιο του 2018 και να ολοκληρωθούν εντός 12 μηνών.

Μεταξύ άλλων, βρέθηκε λύση για τη χρόνια εκκρεμότητα που αφορούσε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τον Κήπο του Λαού στην Κέρκυρα .

Το ΥΠΠΟΑ και ο Δήμος Κέρκυρας θα προχωρήσουν σε συμφωνία, βάσει της οποίας θα εξασφαλισθεί η ενιαία χρήση του χώρου της ανατολικής πτέρυγας των Παλαιών Ανακτόρων για δράσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης που θα έχουν εικαστικό, εκπαιδευτικό, επιστημονικό και λογοτεχνικό περιεχόμενο. Ο Κήπος του Λαού θα παραμείνει ανοιχτός με ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες της Κέρκυρας και στους επισκέπτες και βάσει της συμφωνίας για ήπιες χρήσεις που συνάδουν με τον χαρακτήρα του μνημείου και την συνύπαρξή του με την Πινακοθήκη και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.

Ύστερα από παραγωγικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις έγινε φανερό ότι μπορεί να αναπτυχθεί ένα δίκτυο Φρουρίων των Ιονίων Νήσων αξιοποιώντας το Δίκτυο Μεσογειακών Φρουρίων, στο οποίο έχει ενταχθεί η Κέρκυρα. Παράλληλα το ΥΠ.ΠΟ.Α θα στηρίξει κάθε προσπάθεια επανένταξης του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας, στο θεσμό των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων.

Τέλος, έγινε εμφανής η ανάγκη ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας των Ιονίων, μέσα από ένα δίκτυο άυλου πολιτισμού που θα υποστηρίζει και θα προβάλλει την πληθώρα των δράσεων μουσικής, θεάτρου, παραδοσιακών δρώμενων με στόχο την ανάδειξη της πλούσιας επτανησιακής κληρονομιάς, βάσει της καταγραφής και αξιολόγησης των φορέων που ήδη γίνεται εντατικά από το ΥΠ.ΠΟ.Α. 

Πηγή: https://www.iefimerida.gr