Έργα Πολιτισμού για τη μετά-λιγνίτη εποχή στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας

2020-09-05

Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη και του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργου Κασαπίδη, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της απολιγνιτοποίησης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και του τρόπου με τον οποίο ο Πολιτισμός μπορεί να έχει καθοριστική συμβολή στη νέα αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας, στη μετά -λιγνίτη εποχή.

Υπήρξε εκτενής συζήτηση για τις εντάξεις νέων έργων Πολιτισμού στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο που θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όπως τόνισε η κ. Μενδώνη: «τα περιθώρια είναι πολύ μεγάλα. Τα έργα Πολιτισμού τόσο στην φάση της υλοποίησής τους όσο και μετά στην λειτουργία τους δημιουργούν θέσεις εργασίας, τις οποίες έχει ανάγκη η περιοχή». Ο Περιφερειάρχης και η Υπουργός συμφώνησαν ότι τα νέα έργα θα υλοποιηθούν από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, αλλά και από τις Υπηρεσίες των Δήμων ή της Περιφέρειας, μέσω προγραμματικών συμβάσεων, μετά από την κατά νόμον γνωμοδότηση των Κεντρικών Συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού σε ό,τι αφορά στα έργα τρίτων.​

Επιπλέον, συζητήθηκε και η ενίσχυση του προϋπολογισμού του έργου της αποκατάστασης του Ιερού Ναού της Μεγάλης Παναγιάς στη Σαμαρίνα των Γρεβενών, ένα έργο το οποίο ήδη υλοποιείται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας- ΕΣΠΑ 2014-2020. Στο έργο θα προστεθεί νέο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από την Διεύθυνση Συντήρησης του ΥΠΠΟΑ τα σοβαρά προβλήματα συντήρησης, που αντιμετωπίζει το μνημείο, ώστε ο ιερός ναός, ένα εξαιρετικά σημαντικό προσκύνημα, να αποδοθεί πλήρως αποκατεστημένο στην τοπική κοινωνία.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ σημειώθηκε πως: "Προκειμένου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός των έργων Πολιτισμού στην μετα-λιγνιτική εποχή προγραμματίστηκε επίσκεψη της Υπουργού με υπηρεσιακό κλιμάκιο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί περιφερειακή σύσκεψη και θα ακολουθήσει αυτοψία σε μνημεία και χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, στις οικείες περιφερειακές ενότητες.

Κατά τη συνάντηση υπεγράφη και η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την εκτέλεση του έργου «Στερέωση - Αποκατάσταση Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου της Εράτυρας». Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, στην Εράτυρα του Δήμου Βοΐου, είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, κατάγραφη εσωτερικά. Σύμφωνα με την επιγραφή που βρίσκεται στο εσωτερικό του ναού η ολοκλήρωση των εργασιών ανέγερσής του και ιστόρησης του τοιχογραφικού διακόσμου τοποθετείται στα 1763."

Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 305.000 ευρώ, θα εκτελεστεί, σύμφωνα με την μελέτη που εγκρίθηκε στις 7-11-2011 από το ΥΠΠΟΑ. Συμβαλλόμενοι φορείς είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, και η Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης. Χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και θα εκτελεστεί από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης. Περιλαμβάνονται εργασίες για την αντιμετώπιση των στατικών προβλημάτων του ναού, ανακατασκευή της στέγης, καθώς και εργασίες για την αντιμετώπιση της εισερχόμενης υγρασίας. Παράλληλα, θα γίνει επικαιροποίηση της στατικής μελέτης, η οποία θα περιλαμβάνει και πρόβλεψη απορροής - απομάκρυνσης όμβριων υδάτων.

Πηγή: Δελτίο Τύπου

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

Πώς αποτυπώνεται η ιστορική πραγματικότητα σε κάτι τόσο μικρό, όσο ένα γραμματόσημο; Εικόνες και χάρτες με ισχυρούς συμβολισμούς σε ένα «ευτελές» τεκμήριο ταξιδεύουν στον κόσμο μεταφέροντας εθνικά μηνύματα...

Brennus was chieftain of the Senones tribe who defeated the Romans at the Battle of Allia in 390 BC. He led an army of Cisalpine Gauls in the attack on Rome and held the city for several months. Brennus's sack of Rome was the only time in 800 years the city was occupied by a non-Roman army before the fall of the city to the Visigoths in 410 AD. ...

​Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προχωρούν οι εργασίες καθαρισμού στο ιστορικό κτήριο του Τυποβαφικού Εργαστηρίου με την επωνυμία «Βιοτεχνία Ελληνικών Μαντηλιών (ΒΕΜ)» στην οδό Πλαταιών, στο Μεταξουργείο.