Ερευνητές ανακάλυψαν πατημασιές ηλικίας 12.000 ετών

2022-08-07
Οι αρχαίες πατημασιές. (R. Nial Bradshaw)
Οι αρχαίες πατημασιές. (R. Nial Bradshaw)

Επιστήμονες ανακάλυψαν ανθρώπινες πατημασιές που πιστεύουν ότι ανήκαν σε ενήλικες και παιδιά και οι οποίες χρονολογούνται πριν από περίπου 12.000 χρόνια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν τυχαία τα αρχαία αυτά ίχνη στις αρχές Ιουλίου καθώς οδηγούσαν προς έναν άλλο κοντινό αρχαιολογικό χώρο στην αεροπορική βάση Hill στην έρημο Great Salt Lake της Γιούτα.

Η ομάδα ανακάλυψε συνολικά 88 μεμονωμένα ανθρώπινα ίχνη χρησιμοποιώντας ραντάρ διείσδυσης εδάφους (GPR). Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι τα ίχνη θα μπορούσαν να χρονολογούνται μέχρι και πριν από 12.000 χρόνια, κατά τη διάρκεια της τελικής περιόδου της τελευταίας εποχής των παγετώνων, κατά την εποχή του Πλειστόκαινου.

Η ανακάλυψη δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, επειδή οι ερευνητές εξακολουθούν να αναλύουν τα ίχνη.

Η έρημος Great Salt Lake καλυπτόταν κάποτε από μια μεγάλη, αλμυρή λίμνη παρόμοια με την Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη - τη μεγαλύτερη λίμνη αλμυρού νερού στο δυτικό ημισφαίριο - από την οποία πήρε το όνομά της η έρημος. Η αρχαία λίμνη στέρεψε σιγά σιγά λόγω των αλλαγών στο κλίμα της Γης που προκλήθηκαν από το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων και οι οποίες άφησαν πίσω τους τα άλατα που κάποτε ήταν διαλυμένα στο νερό.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τη λίμνη στις ξηρές αλυκές, η περιοχή ήταν ένας μεγάλος υγροβιότοπος που κατοικούνταν από ανθρώπους μέχρι και πριν από 10.000 χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι συνθήκες θα ήταν ιδανικές για τη δημιουργία των «αόρατων» αυτών πατημασιών.

Οι άνθρωποι φαίνεται να περπατούσαν σε ρηχά νερά, με την άμμο να γεμίζει γρήγορα το αποτύπωμά τους πίσω τους, όπως συμβαίνει όταν περπατάμε σε μια παραλία, ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Ντάρον Ντιούκ, αρχαιολόγος της εταιρείας Far Western Anthropological Research Group, που ειδικεύεται στη διαχείριση πολιτιστικών πόρων. Οι πατημασιές έχουν έκτοτε γεμίσει με αλάτι καθώς οι υγρότοποι στέγνωσαν, καθιστώντας τις δυσδιάκριτες από το γύρω τοπίο όταν είναι στεγνές.

Πηγή: www.ertnews.gr