Επίθεση σε ελαιογραφία του Χίτλερ

2017-10-05

Ένας άντρας επιτέθηκε με κατσαβίδι σε ελαιογραφία του Χίτλερ στο Museo Di Salo, η οποία αποτελούσε μέρος μιας περιοδεύουσας έκθεσης με θέμα την παραφροσύνη. Ο άνδρας εξοργισμένος για την παρουσίαση ενός έργου φιλοτεχνημένου από τον Χίτλερ, θέλησε να το καταστρέψει.

Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, έργα του Francis Bacon, του Goya, και άλλων. Ο επιμελητής της έκθεσης και κριτικός τέχνης, Vittorio Sgarbi, δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa για το έργο του ναζιστή ηγέτη: «Είναι ένα έργο-σκουπίδι, ένας πίνακας από έναν απελπισμένο άνθρωπο... δεν βλέπεις μεγαλείο, αλλά βλέπεις τη δυστυχία εδώ». «Δεν είναι το έργο ενός δικτάτορα, αλλά αυτό ενός κακοποιού, που αποκαλύπτει μια βαθιά μελαγχολική ψυχή».

Ο συγκεκριμένος πίνακας θεωρείται πως ήταν το έργο που υπέβαλε ο Χίτλερ όταν έκανε αίτηση στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, από την οποία απορρίφθηκε δύο φορές.

Παρά την προσπάθεια του 40χρονου άνδρα να καταστρέψει την ελαιογραφία, ο διευθυντής του Μουσείου δήλωσε ότι το έργο θα παραμείνει στην έκθεση καθώς δεν προκλήθηκε κάποια σοβαρή ζημιά. Ο ιδιοκτήτης του έργου, συλλέκτης στη Γερμανία, αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη μετά την εξέταση της ζημιάς.

Πηγή: https://www.iefimerida.gr/