"Entangling Local Communities and Heritage Values: Thoughts from the Mediterranean and Beyond"

2020-11-07

Με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας του Θερινού Σχολείου του Παρράσιου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Ίδρυμα Παρράσιας Κληρονομιάς σε συνεργασία με την Εταιρεία Συμβούλων Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΣΔΙΑΠΟΚ) συνδιοργανώνουν έναν κύκλο διαδικτυακών ομιλιών με στόχο τη φιλοξενία ειδικών και επαγγελματιών στο διεθνές πεδίο της διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο επίκεντρο των ομιλιών θα είναι οι σύγχρονες μέθοδοι και προσεγγίσεις για την προστασία του πολιτισμικού και φυσικού τοπίου στην Μεσόγειο και στον κόσμο, με έμφαση στις αξίες και τις τοπικές κοινότητες.

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου (ώρα: 19.00), ο Dr. Jaime Almansa-Sánchez, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Institute of Heritage Sciences, CSIC, θα ανοίξει αυτό τον κύκλο διαλέξεων με ένα ενδιαφέρον θέμα. "Τι κοινό έχουν ένα ορυχείο στην Βόρεια Αργεντινή, ένα μολυσμένο ποτάμι στην Αιθιοπία, μία παρηκμασμένη αγροτική περιοχή ή αντίστοιχα μία υπερ-αναπτυγμένη περιοχή της Ελλάδας; Ακόμη και αν δεν είναι άμεσα ορατό, η αρχαιολογία άπτεται ποικίλων θεμάτων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τόσο το περιβάλλον όσο και τις τοπικές κοινότητες. Για μεγάλο διάστημα τέτοιου είδους ζητήματα είχαν δευτερεύοντα ρόλο ενώ παρά τη ριζική μεταβολή στο πεδίο κατά τη δεκαετία του '80, ο αντίκτυπος της παραμένει ακόμη εν πολλοίς άγνωστος. Εξετάζοντας τις αστοχίες στη διαχείριση της αρχαιολογικής κληρονομιάς, της εξουσιαστικής της δύναμης και μιας πιο συμμετοχικής προσέγγισης, θα συζητήσουμε πως η αρχαιολογία μπορεί να ασκήσει άμεσα θετικότερο αντίκτυπο", σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. 

Οι διαδικτυακές ομιλίες θα είναι ανοικτές σε όλους, ώστε οι ομιλητές/-τριες να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους με το ευρύ κοινό και τους/-ις ενδιαφερόμενους/-ες στον τομέα της διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς. Με το πέρας της ομιλίας θα ακολουθεί συζήτηση μεταξύ των προσκεκλημένων και των διοργανωτών, κατά τη διάρκεια της οποίας το κοινό θα συμμετέχει με ερωτήσεις και σχόλια.

Ο Dr. Jaime Almansa-Sánchez είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Institute of Heritage Sciences, CSIC, στην Ισπανία ενώ έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως σύμβουλος διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η έρευνα του εστιάζει στο ευρύτερο πεδίο της δημόσιας αρχαιολογίας (public archaeology). Αυτό το διάστημα μελετά τη διαχείριση της αρχαιολογικής κληρονομιάς στη Μεσόγειο. Ως έμπρακτος υποστηρικτής της ελεύθερης πρόσβασης, είναι επιμελητής του JAS Arqueología, ενώ έχει δημοσιεύσει σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συμπεριλαμβανομένου και του AP: Online Journal in Public Archaeology. 

Για εγγραφή και περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ δείτε εδώ. 

Πηγή: www.esdiapok.blogspot.com

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

Με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας (VR) μεταφερόμαστε στη Σπάρτη και στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, με σκοπό να περιηγηθούμε ψηφιακά στην έκθεση «Το '21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL». Η έκθεση αποτελεί πρωτότυπη προσέγγιση όλων όσων διαδραματίστηκαν, από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι και...

Οκτώ τάφοι διαφόρων τύπων αποκαλύφθηκαν και ερευνήθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης σωστικής ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας σε ιδιόκτητο οικόπεδο στη θέση «Ντρουμπές ή Παλιάμπελα» εντός της Τ.Κ. Αυγείου, Δήμου Ήλιδος, Π.Ε. Ηλείας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με έκτακτη ενίσχυση 10.350.000 ευρώ, στηρίζει τους εποπτευόμενους πολιτιστικούς οργανισμούς της Αθήνας, έπειτα από εισήγηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνας Μενδώνη, και με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη.