"Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας. Εκδόσεις από την αυγή της τυπογραφίας στις βιβλιοθήκες της Αθήνας"

2019-04-12
Antoninus Florentinus, Confessionale: Defecerunt scrutantes scrutinio. Βενετία: Bartholomaeus Cremonensis, 1473
Antoninus Florentinus, Confessionale: Defecerunt scrutantes scrutinio. Βενετία: Bartholomaeus Cremonensis, 1473

Ημερίδα

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει την ημερίδα «Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας. Εκδόσεις από την αυγή της τυπογραφίας στις βιβλιοθήκες της Αθήνας» το Σάββατο 13 Απριλίου 2019, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, στον Πειραιά.

Θέμα της ημερίδας είναι τα αρχέτυπα, τα έντυπα βιβλία που φτάνουν μέχρι τις ημέρες μας από την αυγή της τυπογραφίας, τον 15ο αιώνα, ως διαρκώς ανερχόμενο αντικείμενο της διεθνούς αλλά και ελληνικής έρευνας, με αφορμή χαρακτηριστικά τεκμήρια που θησαυρίζονται στις αθηναϊκές βιβλιοθήκες.

Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιάσει στο ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό τις αρχέτυπες εκδόσεις και τη σημασία τους στην ιστορία της τυπογραφίας, να αναδείξει βιβλία με ιδιαίτερη τυπογραφική αλλά και αισθητική αξία και να φωτίσει το συναρπαστικό ταξίδι τους στην πορεία έξι αιώνων. Παράλληλα, θα αναδείξει ερευνητικά προγράμματα που καταγράφουν και μελετούν τα αρχέτυπα και θα φέρει σε επαφή επαγγελματίες του χώρου που ειδικεύονται στη διαχείριση αλλά και την προβολή του σπάνιου αυτού υλικού. Σε συνεργασία με το Consortium of European Research Libraries, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα 15cBookTrade του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η υλοποίησή του στην Ελλάδα.

Τις εργασίες της ημερίδας θα πλαισιώσει έκθεση αρχέτυπων βιβλίων από την πλούσια συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Θα παρουσιαστούν έργα ξεχωριστής ιστορικής και αισθητικής αξίας, τα οποία αντιπροσωπεύουν τη βασική θεματολογία των συλλογών του Ιδρύματος αλλά αποτελούν και ιδιαίτερα δείγματα της πρώιμης τυπογραφίας.

Είσοδος ελεύθερη. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μέσω ηλεκτρονικής εγγραφής: https://goo.gl/forms/jQWp5r0g4LRl6PpA2

Γενικές πληροφορίες

Ημέρα: Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Ώρες διεξαγωγής: 10.00 - 17.30 Εγγραφές: 9.00

Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς

Gaius Julius Caesar: Commentarii. Βενετία: Octavianus Scotus, 1482.
Gaius Julius Caesar: Commentarii. Βενετία: Octavianus Scotus, 1482.

Έκθεση

Η έκθεση «Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας» παρουσιάζει 17 αρχέτυπα από την πλούσια συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Τα αρχέτυπα, οι εκδόσεις του πρώτου αιώνα της τυπογραφίας, κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία των γραμμάτων, της επιστήμης, της οικονομίας και εν γένει του πολιτισμού. Στην έκθεση προβάλλονται έργα ξεχωριστής ιστορικής και αισθητικής αξίας, τα οποία αντιπροσωπεύουν τη βασική θεματολογία των συλλογών του Ιδρύματος (Λογοτεχνία, Γλώσσα, Επιστήμες, Ιστορία, Θρησκεία). Μέσα από την παρουσίαση των επιλεγμένων αυτών εκδόσεων αναδεικνύεται η ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία έργων της πρώιμης τυπογραφίας, με έμφαση στην έντυπη και τη χειρόγραφη διακόσμηση, φωτίζεται η δράση σημαντικών προσωπικοτήτων της τυπογραφικής τέχνης και παρουσιάζονται οι υλικές μαρτυρίες, τα σημάδια της ιδιαίτερης ιστορίας κάθε αντιτύπου και της πορείας του στον χρόνο.

Η Συλλογή Αρχετύπων του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή αρχετύπων στην Ελλάδα μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη. Αποτελείται από 102 τίτλους σε 107 αντίτυπα και συνεχίζει να εμπλουτίζεται. Περιλαμβάνει κυρίως ελληνικές και ελληνικού ενδιαφέροντος εκδόσεις, καθώς και αξιόλογα δείγματα της λατινικής, μεσαιωνικής και μεταγενέστερης γραμματείας.

Η Συλλογή προέρχεται από τις δύο σημαντικότερες συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη: τη Bibliotheca Graeca (Συλλογή Αθανάσιου Οικονομόπουλου) και τη Συλλογή του Προέδρου του Ιδρύματος Παναγιώτη Λασκαρίδη.

Διάρκεια: 13 Απριλίου - 15 Σεπτεμβρίου 2019

Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς

Ωράριο έκθεσης:

Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-17.00

Ανοιχτά Σάββατο 20/4 και το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα ( 4/5, 1/6, 6/7, 3/8, 7/9) με ξεναγήσεις, ώρες 11.00-15.00

Επιπλέον ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 216 9003700, εσωτ. 104

Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή: 25/4-1/5, 17/6, 12-16/8

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: 216 9003700

info@laskaridisfoundation.org


Πηγή: Δελτίο Τύπου


Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΣΑΝΑ 514 ΠΔΕ 2023 ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ: «2022ΝΑ51400041 5150324» «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ» (Π.Κ. 1960ΣΕ01400000) (2014ΣΕ51400006), ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥ.

Ο θεατρικός μονόλογος «Κοιμωμένος Χαλεπάς- ο ΣΑΛός άΓΙΟΣ» του Άγγελου Ανδρεόπουλου για τη ζωή του Έλληνα κορυφαίου γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά, παρουσιάζεται από χθες στο θέατρο Σοφούλη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου. Τον σπουδαίο καλλιτέχνη ερμηνεύει ο Γιώργος Κοντοπόδης.