Ένα χωριό γεμάτο τέχνη!

2022-04-16

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα χωριουδάκι που τα σπίτια του ήταν γεμάτα με ζωγραφιές. Το ίδιο και τα καθημερινά αντικείμενα. Ο κόσμος ζούσε μέσα στην τέχνη και τη δημιουργία...

Όχι, δεν πρόκειται για παραμύθι. Το συγκεκριμένο χωριουδάκι υπάρχει και μπορούμε να το επισκεφθούμε και να μεταφερθούμε σε έναν κόσμο πολύχρωμο! Πρόκειται για το χωριό Ζαλίπιε (Zalipie) στην Πολωνία. Το χωριό είναι γνωστό για το έθιμο των ζωγραφισμένων σπιτιών και όχι μόνο. Οι αχυρώνες, τα σπιτάκια των σκύλων, οι εσωτερικοί τοίχοι, τα έπιπλα, οι φράχτες, τα ρούχα, όλα είναι γεμάτα τέχνη! 

Πρόκειται για ένα έθιμο με ζωγραφιές λουλουδιών, που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι γυναίκες του Ζαλίπιε άρχισαν να καλύπτουν λερωμένες επιφάνειες με λευκή μπογιά και στη συνέχεια, με πολύχρωμα σχέδια. Τα χρώματα δημιουργούνταν από βαφή σε σκόνη σε ανάμειξη με γάλα. Σύντομα, το βασικό μοτίβο ήταν τα άνθη και η παράδοση έγινε ολοένα και πιο δημοφιλής. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του Β΄  Παγκοσμίου Πολέμου, η παράδοση και η παραγωγή, δε σταμάτησε. 

Συνολικά, στο Ζαλίπιε υπάρχουν περίπου 40 οικίες, από τις οποίες η πιο δημοφιλής είναι το Σπίτι των Γυναικών Ζωγράφων. Λειτουργεί σήμερα ως λαογραφικό μουσείο. Οι επισκέπτες του μουσείου, μπορούν να δουν πώς είναι ζωγραφισμένα τα άνθη και να δοκιμάσουν να φτιάξουν το δικό τους αναμνηστικό.