Έκθεση «Θεοί μέσα στα χρώματα: η πολυχρωμία στον Αρχαίο Κόσμο»

2017-12-10

Η νέα έκθεση του Μουσείου Legion of Honor στο San Francisco, με τίτλο Gods in Color: Polychromy in the Ancient World, προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν τα αρχαία αγάλματα μακριά από το άσπρο μαρμάρινο μοτίβο που τα έχουμε συνηθίσει, αλλά όπως ακριβώς ήταν: πολύχρωμα!

Η πολυχρωμία στην αρχαία γλυπτική και αρχιτεκτονική της Ελλάδας και της Ρώμης καθώς και της γλυπτικής της Εγγύς Ανατολής και της Αιγύπτου θα αποκαλυφθεί στην έκθεση που διοργανώνεται στο νεοκλασικό κτίριο του Legion of Honor από τις 28 Οκτωβρίου 2017 έως τις 7 Ιανουαρίου 2018.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα κυκλαδικά ειδώλια που επηρέασαν πολλούς καλλιτέχνες ανά περιόδους, όπως είναι ο Pablo Picasso, Constantin Brancusi, κ.α., και στα οποία ανιχνεύθηκε μπλε χρώμα, που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τα μάτια και τα μαλλιά. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η αρχαϊκή Ελλάδα με αντίγραφα ταφικών μνημείων και αρχιτεκτονικών μελών, που προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες επέλεγαν να τα διακοσμήσουν. Πολύχρωμα εκμαγεία αγαλμάτων της Ακρόπολης, συμπεριλαμβανομένων και δύο αναπαραστάσεων της Πεπλοφόρου, παρουσιάζονται στην εν λόγω έκθεση.

Η αναφορά στην πολυχρωμία συνεχίζεται και στην ελληνιστική περίοδο, καθώς και στους ρωμαϊκούς χρόνους. Τα πορτραίτα της Ρώμης, όπως αυτό του Καλιγούλα στη Γλυπτοθήκη της Κοπεγχάγης, αντίγραφο του οποίου θα παρουσιαστεί στο Legion of Honor, διαθέτουν ευρύ φάσμα χρωμάτων, ενώ χρησιμοποιούνται πολλές στρώσεις διάφορων χρωμάτων ώστε να αποδοθεί το χρώμα του δέρματος όσο γίνεται πιο ρεαλιστικά.

Εκτός των ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την έκθεση παραδείγματα της αιγυπτιακής τέχνης και γλυπτά από την Εγγύς Ανατολή.

Πηγή: https://legionofhonor.famsf.org/