Έκθεση «Τελετουργικά της Ελλάδας: μια εμπειρία για τις αισθήσεις»

2017-12-08

Μια έκθεση με κεντρικό θέμα την αρχαία Ελλάδα φιλοξενείται στο Μουσείο Saint-Raymond στην Τουλούζη έως τις 25 Μαρτίου 2018. Η διευθύντρια του Μουσείου, Evelyne Ugaglia, δήλωσε πως: «Θέλαμε να δείξουμε πως οι αρχαίοι Έλληνες, όταν ήθελαν να επικοινωνήσουν με τους Θεούς, χρησιμοποιούσαν όλες τους τις αισθήσεις».

Οι τέσσερις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων, όπου οι θεοί δεν είναι μακριά, αποτελούν το επίκεντρο της έκθεσης: γάμος, θυσία, συμπόσιο και κηδεία.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ακούσουν μελοποιημένα κείμενα της Σαπφούς, να μυρίσουν τα αρωματικά προϊόντα και καλλυντικά που χρησιμοποιούσε η αρχαία ελληνίδα νύφη ή να γευτεί το κέικ με μέλι και σουσάμι. Το κοινό μπορεί, επίσης, να αγγίξει τα υφάσματα που είναι βαμμένα με σαφράν και δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες της έκθεσης.

Η έκθεση έχει αναγνωριστεί ως μια διοργάνωση εθνικού ενδιαφέροντος από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας, τη Γενική Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την Υπηρεσία των Μουσείων της Γαλλίας. Πολλά από τα σπάνια αντικείμενα που εκτίθενται, αποτελούν δάνεια του Μουσείου του Λούβρου και του Εθνικού Μουσείου Ετρούσκων της Villa Giulia της Ρώμης.

Πηγή: https://www.ert.gr