Έκθεση στην Κίνα συγκρίνει άγρια ζώα με Αφρικανούς – Εξοργισμένοι οι επισκέπτες

2017-10-13

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας έκθεσης είναι αρκετά δύσκολες διαδικασίες, που απαιτούν χρόνο και προσπάθειες για τη διαμόρφωση και απόδοση των νοημάτων και μηνυμάτων που πρόκειται να δεχθεί το κοινό. Αυτά τα μηνύματα θα ερμηνευθούν ποικιλοτρόπως από τους επισκέπτες, καθώς ο καθένας αποτελεί μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Άλλοι μπορεί να σχολιάσουν τα έργα που θα δουν θετικά και άλλοι αρνητικά. Υπάρχουν, όμως, κι εκείνες οι εκθέσεις που προκαλούν μαζικές αντιδράσεις. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η έκθεση «This is Africa».

Ένα από τα πιο γνωστά μουσεία της Κίνας, το Hubei Provincial Museum, έχει προκαλέσει τον εξοργισμό των επισκεπτών (και μη) της έκθεσης «This is Africa» («Αυτή είναι η Αφρική»). Η αιτία των αντιδράσεων είναι το γεγονός πως στα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση συγκρίνονται άνθρωποι της Αφρικής με άγρια ζώα.

Η διαμάχη ξεκίνησε μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο στο Instagram από έναν επισκέπτη, τον Edward Duke, ο οποίος κατέγραψε τα έργα του Μουσείου. Ο κ. Duke έγραψε: «Το Μουσείο του Hubei έβαλε φωτογραφίες μιας συγκεκριμένης φυλής δίπλα σε άγρια ζώα. Γιατί;»

Στο βίντεο φαίνεται η αίθουσα, τους τοίχους της οποίας διακοσμούν φωτογραφίες άγριων ζώων μαζί με ανθρώπων της Αφρικής. Ανάλογα με την έκφραση των ανθρώπων έχουν τοποθετήσει παρόμοια έκφραση ζώων. Σε μια φωτογραφία απεικονίζεται ένας χιμπατζής με το στόμα ανοιχτό και δίπλα ακριβώς έχει τοποθετηθεί η φωτογραφία ενός παιδιού που έχει παρόμοια έκφραση.

Τα σχόλια για τη δημοσίευση του Edward Duke ήταν πολλά και καταδίκαζαν την έκθεση του Μουσείου για ρατσισμό. Αν και η εν λόγω δημοσίευση έχει «κατέβει» από το Instagram, έχει κοινοποιηθεί σε άλλα κοινωνικά μέσα, όπως το Youtube και το Weibo.

Οι φωτογραφίες είναι έργα του φωτογράφου Yu Huiping και σκοπός του ήταν να παρουσιάσει τα ταξίδια του στην Αφρική και μέσω αυτών να γνωρίσουν οι επισκέπτες τον αφρικανικό πολιτισμό. Μάλλον ο σκοπός δεν επιτεύχθηκε...

Πηγή: https://www.dailymail.co.uk/