Έκθεση «Μέσα από τον φακό του Νισήμ Λεβή: μια οικογένεια, μια εποχή»

2018-01-22

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος σας προσκαλεί στα εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης «Μέσα από τον φακό του Νισήμ Λεβή: μια οικογένεια, μια εποχή», που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος συνεργασίας του Ε.Μ.Ε. με την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Η έκθεση εστιάζει στις καλλιτεχνικές φωτογραφίες του γιατρού Νισήμ Λεβή, που καλύπτουν την εποχή από τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας (1898- 1913) και τη χρονική περίοδο αναστάτωσης και αλλαγών που ακολούθησε, μέχρι το 1930. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει στιγμιότυπα της ζωής μιας εξέχουσας οικογένειας, που ανήκε σε μια κοινότητα της βορειοελλαδίτικης πόλης των Ιωαννίνων, λίγο καιρό πριν ο πόλεμος την καταστρέψει και αλλάξει τον ιστό της κοινωνίας της δια παντός, με τη δολοφονία της μεγάλης πλειοψηφίας των εβραίων κατοίκων της.

Για τις ανάγκες της έκθεσης, οι απόγονοι της οικογένειας του Νισήμ Λεβή πρόσφεραν όχι μόνο την εποικοδομητική τους συνεργασία και ουσιαστική έρευνα πάνω στην οικογενειακή ιστορία, αλλά συμφώνησαν ευγενικά να δανείσουν επιλεγμένα κειμήλια από την πολύτιμη οικογενειακή συλλογής τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται προσωπικά αντικείμενα καθώς και το στερεοσκοπικό μηχάνημα προβολής φωτογραφιών του Νισήμ. Όλα τα αντικείμενα παρουσιάζονται μαζί με σχετικό ιστορικό υλικό από τη συλλογή του Ε.Μ.Ε. Τα δίγλωσσα πληροφοριακά κείμενα συνοδεύονται από στοιχεία πολυμέσων με παρουσίαση μεγάλου αριθμού φωτογραφιών του Νισήμ. Την έκθεση συνοδεύουν εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές.

Διάρκεια έκθεσης: 22 Ιανουαρίου έως 05 Οκτωβρίου 2018
Εγκαίνια: Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018 στις 19:30. Open House: 18:00 - 21:00

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό - έντυπο υλικό μπορείτε να επικοινωνείτε με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, Νίκης 39, 105 57 Αθήνα, τηλ.: 210-32 25 582, e-mail: info@jewishmuseum.gr . Ώρες: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:30.

Πηγή: https://athjcom.gr