Έκθεση για τον Ιωάννη Μακρυγιάννη στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

2018-05-30

Διπλά εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, μιας και εγκαινιάζεται η έκθεση «Ιωάννης Μακρυγιάννης. Ζωντανή έκφραση» και μαζί με αυτήν και η νέα αίθουσα τέχνης της πρόσφατα ανακαινισμένης πτέρυγας της Γεννάδειου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (Σουηδίας 61, Κολωνάκι), που φέρει το όνομα του σημαντικού αγωνιστή του 1821. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 5 Ιουνίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2018, και είναι αφιερωμένη στον Στρατηγό Μακρυγιάννη.

Κεντρικός πυρήνας αυτής είναι 24 εμβληματικοί πίνακες που «εξιστορούν» επεισόδια από την Επανάσταση του 1821. Ο Μακρυγιάννης ανέθεσε στους λαϊκούς ζωγράφους Παναγιώτη και Δημήτριο Ζωγράφο από τη Σπάρτη, να απεικονίσουν ξεχωριστές σκηνές από μάχες, όπως ακριβώς τις περιέγραψε στα Απομνημονεύματά του. Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά από εικόνες αξιοθαύμαστες για τη ζωντάνια και τη δύναμή τους. Από τα τέσσερα αντίγραφα ακουαρέλας της αρχικής σειράς, ο Ιωάννης Γεννάδιος αγόρασε το 1909 εκείνο που ανήκε στον βασιλιά Όθωνα και το οποίο τώρα εκτίθεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

Στη νέα πτέρυγα, την Πέμπτη 31 Μαΐου, στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητές τη διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Μαρία Γεωργοπούλου, που θα αναφερθεί στο σκεπτικό της έκθεσης, και τους Νίκο Θεοτοκά, ιστορικό, Νίνα Σουγιουλτζόγλου-Kallmayer, ιστορικό τέχνης και Νικόλαο Πετρόπουλο, φιλόλογο, οι οποίοι θα μιλήσουν για τον κατάλογο που υλοποιήθηκε από τις Εκδόσεις Καπόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ