Έκθεση: «Ενθυμήματα, Αντικείμενα και Ιστορίες»

2018-01-08

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας φιλοξενεί την έκθεση «Ενθυμήματα, Αντικείμενα και Ιστορίες» με αντικείμενα κρατουμένων των Φυλακών Αιγίνης, υπό την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αίγινας (ΚΕΔΑ).

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 21 Ιανουαρίου και τα περισσότερα από τα αντικείμενα που παρουσιάζονται σε αυτή, διαφυλάχτηκαν από τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι τα παραχώρησαν για τις ανάγκες της έκθεσης. Τα αντικείμενα έχουν κατασκευαστεί από παλιούς κρατούμενους των Φυλακών της Αίγινας (λειτούργησαν από το 1880 έως το 1985 και σε πλήρη αντίθεση με τον αρχικό σκοπό ύπαρξης της «λαμπράς οικοδομής» του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου) και είναι φιλοτεχνημένα με πενιχρά μέσα και με συμβολικές παραστάσεις μέσα σε μια ιδιαίτερη συνθήκη ζωής και ανεξάρτητα από το αισθητικό αποτέλεσμα, τα χειροτεχνήματα των εγκλείστων κρύβουν ώρες δουλειάς, αξίες, εφευρετικότητα και φαντασία. Επιπλέον, κρύβουν την ανάγκη να ανοίξει ένα παράθυρο επικοινωνίας ανάμεσα στις μικροκοινωνίες των εγκλείστων και στους «έξω». Ορισμένα από τα εκθέματα είναι «δάνειο» από το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη.

Την έκθεση συμπληρώνουν αποσπάσματα βιβλίων, τα οποία αναφέρονται στις Φυλακές της Αίγινας, καθώς και διηγήσεις κρατουμένων και συγγενικών τους προσώπων. Η εν λόγω έκθεση αποτελεί, επίσης, και μια πρόσκληση για τη συγκέντρωση επιπλέον υλικού σχετικά με την κτιριακή ιστορία του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου/Φυλακών Αίγινας. Η επιμελήτρια Ελίκα Βλαχάκη, σημειώνει πως η έκθεση εκφράζει την επιθυμία για μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των κατοίκων της Αίγινας και δημόσιων φορέων για την ανάδειξη και αποκατάσταση του εμβληματικού αυτού κτιρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ