Έκθεμα της Ημέρας: The Lady of Shalott

2021-11-30

Μια γυναίκα υποφέρει κάτω από μια άγνωστη κατάρα. Ζει απομονωμένη σε έναν πύργο στο νησί Shalott, που βρίσκεται δίπλα σε ένα ποτάμι που ρέει κάτω από το κάστρο του βασιλιά Αρθούρου στο Κάμελοτ. Της επιτρέπεται να δει τον έξω κόσμο μόνο μέσα από την αντανάκλασή του σε έναν καθρέφτη. Ώσπου μια μέρα βλέπει την ανακλώμενη εικόνα του ιππότη Λάνσελοτ. Η κοπέλα δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην ομορφιά του και τον κοίταξε απευθείας. Ο καθρέφτης θρυμματίστηκε και εκείνη ένιωσε την κατάρα να έρχεται καταπάνω της. Η τιμωρία που ακολούθησε ήταν να παρασυρθεί από το ρεύμα του ποταμού με τη βάρκα της προς το Κάμελοτ, «τραγουδώντας το τελευταίο της τραγούδι», και να πεθάνει πριν φτάσει εκεί. 

Στον πίνακα του John William Waterhouse, η νεαρή κοπέλα απεικονίζεται την ώρα που αφήνει την αλυσίδα της βάρκας. Η έμπνευση για το συγκεκριμένο έργο προήλθε από το ποίημα του Alfred Tennyson "The Lady of Shalott". Ο βιογράφος του Waterhouse, Anthony Hobson, αναφέρει ότι ο καλλιτέχνης είχε ένα αντίγραφο των έργων του Tennyson και κάλυπτε κάθε κενή σελίδα με σκίτσα. Το ποίημα στο οποίο αναφέρεται ο πίνακας του 1888 είναι το παρακάτω: 

And down the river's dim expanse
Like some bold seer in a trance,
Seeing all his own mischance -
With glassy countenance
Did she look to Camelot.
And at the closing of the day
She loosed the chain, and down she lay;
The broad stream bore her far away,
The Lady of Shalott. 

Το νατουραλιστικό σκηνικό δεν έχει προσδιοριστεί, αν και οι Waterhouses επισκέπτονταν συχνά το Somerset και το Devon. Θεωρείται πως το μοντέλο που πόζαρε για τη δημιουργία του εν λόγω έργου είναι η σύζυγος του καλλιτέχνη. Ο πίνακας "The Lady of Shalott" είναι δωρεά του Sir Henry Tate στο Tate Britain του Λονδίνου, όπου φιλοξενείται έως σήμερα.