Έκθεμα της Ημέρας: Οιδίποδας και Σφίγγα

2021-11-08
Oedipus and the Sphinx, 1864, Gustave Moreau, oil on canvas, The Met
Oedipus and the Sphinx, 1864, Gustave Moreau, oil on canvas, The Met

Ο θρυλικός Οιδίποδας αντιμετωπίζει τη μοχθηρή Σφίγγα, που βασανίζει τους ταξιδιώτες με ένα αίνιγμα: "Ποιο όν περπατά με τέσσερα πόδια το πρωί, δύο πόδια το μεσημέρι και τρία πόδια το βράδυ;" Όποιος δεν κατόρθωνε να λύσει το γρίφο, θανατωνόταν. 

Ο Οιδίποδας έλυσε τον γρίφο απαντώντας ότι το ον αυτό είναι ο άνθρωπος, αφού όταν είναι βρέφος περπατά στα τέσσερα, μετά σηκώνεται στα δύο του πόδια και στα γηρατειά περπατάει όρθιος αλλά χρησιμοποιεί σαν τρίτο πόδι ένα μπαστούνι. Μόλις λύθηκε το αίνιγμά της, η Σφίγγα γκρεμίστηκε από τον βράχο που στεκόταν και σκοτώθηκε. Ωστόσο, ο ακριβής γρίφος που έδινε η Σφίγγα δεν είναι γνωστός από αρχαίες πηγές, αλλά από μεταγενέστερα κείμενα.

Στο ζωγραφικό έργο του Γάλλου Gustave Moreau (Παρίσι, 1826-1898), που παρουσιάστηκε στο Σαλόν / Σαλόνι του Παρισιού (Salon de Paris) το 1864, απεικονίζεται ακριβώς η στιγμή διατύπωσης του αινίγματος, με μια διάθεση ερωτισμού (Οιδίποδας και Σφίγγα) και παράλληλα, βίας (τα μέλη του ανθρώπου, στο κατώτερο τμήμα του πίνακα, που μόλις είχε αποτύχει να λύσει το γρίφο). 

Ο πίνακας βρίσκεται σήμερα στο Metropolitan Museum of Art (The Met) στη Νέα Υόρκη. 

www.metmuseum.org

Βιβλία που μπορεί να σας ενδιαφέρουν...