Έκθεμα της Ημέρας: Αχιλλέας και Πενθεσίλεια

2021-11-26

Σε μια αττική ερυθρόμορφη κύλικα, δύο βλέμματα συναντώνται...

Μια διαφορετική σκηνή συμπλοκής παρουσιάζεται σε ένα ερυθρόμορφο αγγείου του 455 π.Χ. Η σκηνή "απλώνεται" στο μετάλλιο της κύλικας και σε αυτή πρωταγωνιστούν δύο βλέμματα. Σε μια πρώτη ανάγνωση, ένας Έλληνας βυθίζει το ξίφος του στο σώμα μιας γυναίκας. Τα μάτια τους συναντώνται και "παγώνουν" τη στιγμή του θανάτου. 

Η έρευνα έχει συσχετίσει αυτή την απεικόνιση με την ιστορία του θανάτου της Πενθεσίλειας, της βασίλισσας των Αμαζόνων, στα χέρια του Αχιλλέα. Σύμφωνα με το επεισόδιο του Τρωικού πολέμου, την ώρα που η Πενθεσίλεια ξεψυχούσε, κοίταξε τον Αχιλλέα κι εκείνος θαμπωμένος από την ομορφιά της, αιχμαλωτίσθηκε από έρωτα. Από μια σκηνή πολεμικής συμπλοκής και θανάτου, η σκηνή γίνεται μια στιγμή πάθους, απελπισίας και οδυνηρού έρωτα.

Το αγγείο αποδίδεται στον "ζωγράφο της Πενθεσίλειας", του οποίου η επιδεξιότητα διακρίνεται στην επιτυχή προσαρμογή των ανθρώπινων μορφών και της δράσης που απαιτεί το θέμα του στο κυκλικό πεδίο που είχε να διακοσμήσει. Το αγγείο βρίσκεται σήμερα στην Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή (Staatliche Antikensammlungen) στο Μόναχο.


Rasmussen, T., Spivey, N., (επιμ.), 1991. Προσεκτικές ματιές στα ελληνικά αγγεία, Ινστιτούτο του βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα, Αθήνα


Σοφία Καρούνη

Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος

Υπ. Διδάκτωρ Μουσειολογίας