Εκδήλωση ανάρτησης του εμβληματικού έργου «Γκουέρνικα 1» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

2019-10-25

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Λάρισας από τη γερμανική κατοχή του Δήμου Λαρισαίων, αυτό Σάββατο 26 Οκτωβρίου στις 19:30, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, με αφορμή το σημαντικό γεγονός της δωρεάς του τρίπτυχου έργου του Κυριάκου Κατζουράκη με τίτλο «Γκουέρνικα 1», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την ανάρτησή του, παρουσία του εικαστικού Κυριάκου Κατζουράκη.

Το έργο «Γκουέρνικα 1» αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό έργο της ατομικής έκθεσης του Κυριάκου Κατζουράκη με τίτλο «Αναφορά στην Γκουέρνικα», έκθεση παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, που παρουσιάστηκε το Φεβρουάριο του 2018. Επόμενος σταθμός της έκθεσης υπήρξε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο ιστορικός της τέχνης, κ. Μάνος Στεφανίδης, και την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος.

Το τρίπτυχο έργο-δωρεά επιχειρεί μια επαναπροσέγγιση του αντιπολεμικού έργου του Πικάσο, χωρίς ερμηνείες, δίνοντας εικόνες από τη σημερινή πραγματικότητα. Ο πίνακας του Πικάσο χρησιμοποιείται σαν ζωγραφικός χώρος μέσα στον οποίον τοποθετούνται άλλα στοιχεία, φιγούρες, κρεβάτι, τραπέζι κλπ. Δεν είναι δηλαδήεπίπεδο φόντο, αλλά μέρος μιας νέας σύνθεσης. Η Γκουέρνικα είναι γκρίζα ( κοντά στο φυσικό χρώμα του πίνακα του Πικάσο) και οι φιγούρες έχουν ρεαλιστικό χρώμα και όγκο. Οι διαστάσεις του έργου είναι 2mΧ4m. η ίδια αναλογία (ένα προς δύο) με το έργο του Πικάσο 4mΧ8m.

Με αυτή τη σημαντική δωρεά, εμπλουτίζεται η συλλογή αγορών-δωρεών έργων τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, καθώς η σπουδαιότητα των συλλογών της και η μέχρι τώρα δράση της την έχουν αναδείξει σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας μας.

Ο Κυριάκος Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στην Αγγλία στη St. Martins School of Art. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας «5 νέοι Έλληνες Ρεαλιστές». Το 1980 συμμετείχε στην XI Biennale de Paris και το 1970 στην Biennale Sao Paulo. Από το 1988 έως το 2006 έκανε σκηνογραφίες στο Θέατρο Τέχνης με τον σκηνοθέτη Γ. Λαζάνη. Δουλεύει συστηματικά πάνω στις σχέσεις της ζωγραφικής με το θέατρο και τον κινηματογράφο. Το 2005 εκλέγεται τακτικός καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στο ΑΠΘ. Από το 2012 είναι Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ. Το 2013 παρουσιάστηκε αναδρομική έκθεσή του στο Μουσείο Μπενάκη και εκδόθηκε το βιβλίο του Τάξη στο Χάος, Καλειδοσκόπιο, 2013. Κινηματογραφικές ταινίες: Ο Δρόμος προς τη Δύση (2003), Γλυκιά Μνήμη (2005), Μικρές Εξεγέρσεις (2008), USSAK (2017).

Στο τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Κυριάκο Κατζουράκη και την ηθοποιό, Κάτια Γέρου.

Η χορωδία «Η Ευεστώ», υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Κωνσταντίνου Μάτη, της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, θα πλαισιώσει μουσικά την εκδήλωση ενώ στο πιάνο θα συνοδεύει η Έφη Φαρμάκη.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Πηγή: Δελτίο Τύπου

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

Προσβάσιμο για άτομα με αναπηρία καθίσταται το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της προσβασιμότητας των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων και των πολιτιστικών υποδομών της χώρας.

Χρηματοδότηση ύψους 405.000€ ανακοινώνεται από το ΥΠΠΟΑ, για την επιχορήγηση ή και αιγίδα έργων και δράσεων σχετικών με την έννοια του εκπατρισμού με αφορμή την άφιξη και ενσωμάτωση των ελληνικών πληθυσμών στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι επιχορηγήσεις ανακοινώνονται σε συνέχεια της σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος που δημοσιεύθηκε...

Το κτήριο του παλαιού Μουσείου Ακροπόλεως, η αποκατάσταση του οποίου πραγματοποιείται με χρηματοδότηση 3,5 εκ. ευρώ μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, επισκέφθηκε χθες η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους ενημερώθηκαν από εκπροσώπους του ανάδοχου για το έργο, το...