Εικονικές περιηγήσεις (virtual tours) σε Μουσεία της Ελλάδας

2020-03-13

Η επίσκεψη σε ένα μουσείο σήμερα μπορεί να γίνει όχι μόνο με τη φυσική παρουσία μας στο χώρο, αλλά και εικονικά. Πολλά μουσεία ανά τον κόσμο έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν εικονικές περιηγήσεις (virtual tours), προσφέροντάς μας τη δυνατότητα να τα επισκεφθούμε ακόμα και αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε μια λίστα με ελληνικά μουσεία που μας ανοίγουν τις πύλες τους διαδικτυακά ώστε να ζήσουμε μια όμορφη εμπειρία έστω και από απόσταση.

Λουτρό των Αέρηδων. Το συγκεκριμένο μνημείο-μουσείο είναι το μόνο από τα δημόσια λουτρά της Αθήνας που σώζεται μέχρι σήμερα. Χρονολογείται στην πρώτη περίοδο της οθωμανικής περιόδου (1430-1669) και βρίσκεται κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά και το Ρολόι του Κυρρήστου. Λειτουργούσε ως χαμάμ μέχρι το 1965. Το 1998 ολοκληρώθηκε η αποκατάστασή του και το κτήριο παραδόθηκε στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, που έχει την ευθύνη για τη νέα του χρήση ως μνημείου, με θέμα την καθαριότητα, τη φροντίδα και τον καλλωπισμό του σώματος σε διαχρονική θεώρηση.  

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Το συγκεκριμένο Μουσείο βρίσκεται στην Αθήνα και είναι ένα από τα εθνικά μουσεία της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς για την τέχνη και τον πολιτισμό των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Στις συλλογές του υπάρχουν πάνω από 25.000 αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 20ο αιώνα. 

Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα "Β. Παπαντωνίου". Ιδρύθηκε το 1974 από την Ιωάννα Παπαντωνίου στη μνήμη του πατέρα της Βασιλείου Παπαντωνίου, με στόχο την καταγραφή, μελέτη, διάσωση και διάδοση του νεότερου ελληνικού πολιτισμού. Οι συλλογές του αριθμούν σήμερα 45.000 αντικείμενα άμεσα συνδεδεμένα με τον λαϊκό και τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό. 

Μουσείο Καπνού Δήμου Καβάλας. Πρόκειται για ένα θεματικό μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει αντικείμενα κι αρχειακό υλικό για την καλλιέργεια και την παραγωγή του καπνού, την αγροτική κι εμπορική επεξεργασία του, τα βιομηχανικά καπνικά προϊόντα και τα εκθεσιακά καπνοδείγματα. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 2003 με στόχο να αποτίσει φόρο τιμής σε όλους τους ανθρώπους, που με μόχθο, εργατικότητα, θέληση και ευρηματικότητα, δημιούργησαν έναν κοινωνικό πλούτο. 

Μουσείο Μπενάκη. Το Μουσείο Μπενάκη διαθέτει μια μεγάλη συλλογή, την οποία μπορούν οι επισκέπτες να γνωρίσουν στους διάφορους χώρους του καθώς διαθέτει 7 ανοιχτά μουσεία, 5 ενεργά αρχεία, 7 εργαστήρια συντήρησης. 

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών περιλαμβάνει ορισμένες σπάνιες ή μοναδικές στο είδος τους συλλογές. Τα αντικείμενα προέρχονται από ανασκαφές στη Βοιωτία και καλύπτουν χρονολογικά τον πολιτισμό της περιοχής από τα παλαιολιθικά χρόνια έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους. 

Μουσείο Ακρόπολης. Το Μουσείο Ακρόπολης περιλαμβάνει μοναδικά αριστουργήματα, κυρίως πρωτότυπα έργα της αρχαϊκής και κλασικής ελληνικής τέχνης, που συνδέονται άμεσα με τον Ιερό Βράχο. Πρόκειται για ελεύθερα αναθηματικά γλυπτά και σύνολα αρχιτεκτονικών γλυπτών, που κοσμούσαν τα οικοδομήματα που ανεγέρθηκαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους στην Ακρόπολη.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

​Ολοκληρώθηκε το εγκεκριμένο πενταετές πρόγραμμα επιφανειακής και γεωαρχαιολογικής έρευνας στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας με σκοπό την ανεύρεση παλαιολιθικών θέσεων στην περιοχή του λιγνιτορυχείου της Μεγαλόπολης, καθώς και τη μελέτη και αναπαράσταση των παλαιο-περιβαλλοντικών συνθηκών και της γεωλογικής εξέλιξης της λεκάνης και της παλαιο-λίμνης στην...

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει δύο αυτόνομα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, για ενήλικες, με θέμα «Καλοκαιρινές κατασκευές», με την αρχαιολόγο Βούλα Καλλιώδη.
Αναλυτικά: