Εικονικές περιηγήσεις σε μουσεία και μνημεία του κόσμου – Γαλλία

2020-03-15

Η Γαλλία είναι μια χώρα με μακρά ιστορία και διαθέτει πληθώρα μουσείων και μνημείων, με ορισμένα από αυτά να αποτελούν τα σημαντικότερα του κόσμου. Οι εν λόγω φορείς σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στο ρόλο τους με τον καλύτερο τρόπο και να πετύχουν τους στόχους τους, φροντίζουν να προσαρμόζονται στις εξελίξεις και τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Στο πλαίσιο αυτό, αρκετά μουσεία και μνημεία είναι προσβάσιμα μέσω των εικονικών περιηγήσεων ώστε οποιαδήποτε στιγμή και από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου να μπορεί ο καθένας να τα επισκεφθεί. Μερικά από αυτά συμπεριλαμβάνονται στη λίστα που ακολουθεί. Καλή περιήγηση!

Μουσείο του Λούβρου. Το εν λόγω μουσείο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου και δέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες. Στους χώρους του φιλοξενεί  πάνω από 35.000 ανεκτίμητης αξίας εκθέματα. Χτίστηκε από το βασιλιά Φίλιππο Β΄Αύγουστο το 1190 ως φρούριο και με το πέρασμα του χρόνου λειτουργούσε ως παλάτι για τους βασιλείς, που φρόντιζαν ανά διαστήματα να συλλέγουν ποικίλα αντικείμενα. Ωστόσο, οι πιο σημαντικές συλλογές από άποψη αξίας και όγκου των εκθεμάτων συγκεντρώθηκαν από το Φραγκίσκο Α΄ (16ος αι.), το Λουδοβίκο ΙΓ΄, χάρη στον καρδινάλιου Ρισελιέ, το Λουδοβίκο ΙΔ΄ και το Ναπολέοντα. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση, το Λούβρο αλλάζει μορφή και χαρακτήρα και μετατρέπεται σε Μουσείο. 

Musée d'Orsay. Το Musée d'Orsay διαθέτει μια εκπληκτική συλλογή έργων διαφόρων καλλιτεχνικών ρευμάτων της περιόδου από το 1848 έως το 1914. Ενδιαφέρον προκαλεί το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο, αφού πρόκειται για έναν ανακατασκευασμένο σιδηροδρομικό σταθμό. Το κτήριο χτίστηκε το 1900 για την Έκθεση του Παρισιού και λειτούργησε μέχρι το 1939, οπότε και έκλεισε. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκε ως θέατρο και αίθουσα πλειστηριασμών, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1970 εκφράστηκε η άποψη για κατεδάφισή του. Επτά χρόνια αργότερα, οι αρχές του Παρισιού αποφάσισαν να το διατηρήσουν, μετατρέποντάς το σε μουσείο. 

Kάστρο Sully-sur-Loire. Το Château de Sully-sur-Loire πρόκειται για ένα γαλλικό κάστρο που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Λίγηρα, στην περιοχή Σαντρ - Βαλ ντε Λουάρ. Οι παλαιότερες αναφορές για το κάστρο χρονολογούνται από το 1102, όταν χρησίμευε ως αμυντικό φυλάκιο. Με το πέρασμα του χρόνου, το κάστρο ανήκε σε τρεις οικογένειες: τους πρώτους άρχοντες του Συλλί, τον οίκο Τρεμουάιγ και τον οίκο Μπετύν. Το 1928 χαρακτηρίστηκε ιστορικό μνημείο και το 1933 άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Σήμερα, είναι ιδιοκτησία του Γενικού Συμβουλίου του Λουαρέ. Το Κάστρο διαθέτει 15 επισκέψιμες αίθουσες, στις οποίες παρουσιάζονται έργα (συλλογές ζωγραφικής, ταπισερί και έπιπλα εποχής) από την εποχή του Μεσαίωνα έως το 19ο αιώνα. 

Κέντρο Pompidou. Ανοίγοντας τις πύλες του το 1977, το Κέντρο Pompidou αποτέλεσε ένα από τα διασημότερα δείγματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για έργο των αρχιτεκτόνων Richard Rogers, Gianfranco Franchini και Renzo Piano. Το κτήριο σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως πολιτιστικό κέντρο, στεγάζοντας το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς επίσης και κινηματογραφικές αίθουσες, βιβλιοθήκες και χώρους παραστάσεων.

Sacré-Cœur Basilica. Η βασιλική Sacré-Cœur (Ιερή Καρδιά) σχεδιάστηκε από τον Paul Abadie. Η σκέψη για την κατασκευή της ήρθε κατά τη διάρκεια του Γαλλοπρωσικού πολέμου (1870-1871). Οι Alexandre Legentil και Hubert Rohault ορκίστηκαν να χτίσουν μια βασιλική ως πράξη επανόρθωσης για τις αμαρτίες που είχαν κάνει οι Γάλλοι διότι θεωρούσαν ότι η ήττα τους οφειλόταν στις αμαρτίες τους. Στα τέλη του 1872 ο καρδινάλιος Guibert ενέκρινε τον όρκο και επέλεξε τη Μονμάρτρη. Για την ανέγερσή της χρειάστηκαν περίπου 40 χρόνια και αποπερατώθηκε το 1923. Καθημερινά δέχεται πλήθος επισκεπτών που συρρέουν εκεί για να θαυμάσουν την πανοραμική θέα που διαθέτει. 

Κάστρο Vincennes. Το Château de Vincennes είναι ένα γαλλικό βασιλικό φρούριο του 14ου και 17ου αιώνα στα ανατολικά του Παρισιού, στην κοινότητα Βενσέν. Σε αυτό διέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα η βασιλική οικογένεια της Γαλλίας με όλο το προσωπικό, μέρος της διοίκησης του βασιλείου της Γαλλίας και τον απαραίτητο στρατό για την υπεράσπισή του. Το κάστρο αποτελεί ιστορικό μνημείο και είναι η έδρα της υπηρεσίας Ιστορικής Άμυνας και της υπηρεσίας Αρχιτεκτονικής και Κληρονομιάς.


Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

Η Οργανωτική Επιτροπή της Δ΄ [ΙΑ΄] Συνάντησης Ελλήνων Βυζαντινολόγων, η οποία απαρτίζεται από τα µέλη της Ειδίκευσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών των Τμημάτων Ἑλληνικής Φιλολογίας και Ἱστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστηµίου Θράκης, σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στη Συνάντηση τῶν...

O Ευριπίδης Λασκαρίδης σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και θέατρο στο Βrooklyn College της Νέας Υόρκης, έπαιξε σε παραστάσεις και σε τηλεοπτικές σειρές αλλά κάτι άλλο αναζητούσε. Το 2012 αποφάσισε να δημιουργήσει μία δική του παράσταση, για την οποία δεν θα είχε να δώσει λόγο σε κανέναν, αν αποτύχαινε. Του πήρε δύο χρόνια να...