Έγγραφα της οικογένειας Ρομανόφ επιστρέφουν στη Ρωσία μετά από 100 χρόνια

2017-09-20

Εκατό χρόνια μετά την Ρωσική Επανάσταση, μια συλλογή εγγράφων της αυτοκρατορικής οικογένειας Ρομανόφ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μουσείο Tsarskoye Selo, την πρώην θερινή κατοικία των τσάρων.

Το αρχείο περιλαμβάνει φωτογραφίες, επιστολές και σκίτσα, τα οποία είχαν πάρει μαζί τους στην Ευρώπη μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας, που διέφυγαν για να γλιτώσουν από τις διώξεις και τις ταραχές της επανάστασης του 1917. Το υλικό απαριθμεί περίπου 200 αντικείμενα και βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή στο Λονδίνο, μέχρι που ο κάτοχός του αποφάσισε να το πουλήσει. Η ρωσική κρατική τράπεζα Sberbank αγόρασε το αρχείο τον Ιούλιο, δίνοντας 70.000 ευρώ.

Στα έγγραφα περιλαμβάνονται η αλληλογραφία του τσάρου Νικολάου Β, της συζύγου του Αλεξάνδρα Φιόντοροβνα, του πατέρα του Αλεξάνδρου Γ και λοιπών μελών της οικογένειας Ρομανόφ από το 1860-1928. Η αλληλογραφία ήταν γραμμένη στα ρωσικά, αγγλικά και γαλλικά ενώ τα θέματα αυτής ποικίλουν, με εκείνα που σχετίζονται με το κυνήγι σε αυτά που δείχνουν την αγωνία της οικογένειας όσο πλησιάζουν τα γεγονότα του 1917. «Όλες οι σχέσεις διακόπηκαν με τους επαναστάτες», γράφει ο μεγάλος δούκας Νικολάι Μιχαήλοβιτς, θείος του τσάρου Νικολάου Β, την ημέρα εφόδου των επαναστατικών δυνάμεων του Λένιν στα Χειμερινά Ανάκτορα. «Φαίνεται πως οι μπολσεβίκοι θα νικήσουν».

Το υλικό αυτό παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινότητα της αυτοκρατορικής οικογένειας και βοηθά στο να κατανοήσουμε πόσο είχε διαταραχθεί η ζωή των Ρομανόφ από τα γεγονότα του 1917. «Αυτό το αρχείο θα βοηθήσει πολύ τους ερευνητές. Είμαστε τυχεροί που το βρήκαμε», δήλωσε η Irina Raspopova, επιμελήτρια του Μουσείου στο AFP.

Πηγή: https://www.thesundaily.my/news/2017/09/20/century-royal-familys-letters-return-russia