«Δρόμοι της Αραβίας» στο Μουσείο Μπενάκη. Τι είδαμε, τι μάθαμε, πώς νιώσαμε…

2019-05-20

Το Μουσείο Μπενάκη είναι ένας φορέας που φροντίζει να εκπλήσσει το κοινό με τις δράσεις του και αυτό μας αρέσει!

Φέτος, ακόμη μια έκπληξη μας περίμενε με την έκθεση «Δρόμοι της Αραβίας. Αρχαιολογικοί Θησαυροί από την Σαουδική Αραβία», την οποία και επισκεφθήκαμε γιατί δε γινόταν να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία.

Για όσους δε γνωρίζουν τι πραγματεύεται, η έκθεση αποκαλύπτει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα και την ιστορία της Αραβικής Χερσονήσου από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τον 20ό αιώνα. Πρόκειται για μια περιοδεύουσα έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε πρώτη φορά στο Λούβρο το 2010 και έκτοτε έχει ταξιδέψει σε τρεις ηπείρους με παρουσία σε πολλές πόλεις, όπως η Ρώμη, το Βερολίνο, η Βαρκελώνη, η Αγία Πετρούπολη, η Ουάσινγκτον, η Πενσυλβανία, το Κάνσας, το Χιούστον, το Σαν Φρανσίσκο, το Πεκίνο, η Σεούλ, το Τόκυο και το Άμπου Ντάμπι.

Μπαίνοντας στην αίθουσα, ξεκινάει ένα ταξίδι στην Αραβία με το χαμηλό φωτισμό και την προσεκτική επιλογή χρωμάτων να βοηθούν στην ανάδειξη του θέματος και των ίδιων των εκθεμάτων καθώς και στη δημιουργία μιας ανατολίτικης ατμόσφαιρας.

Πρώτος σταθμός, τα προϊστορικά χρόνια με εντυπωσιακά αντικείμενα να μαρτυρούν τη δημιουργικότητα του ανθρώπου εκείνης της περιόδου και τον τρόπο ζωής. Τη σκυτάλη παίρνουν οι αρχαίοι πολιτισμοί καθώς και αυτοί της ύστερης Αρχαιότητας. Η εξέλιξη είναι ευδιάκριτη στην τέχνη ενώ οι επιγραφές στις στήλες που εκτίθενται και τα υπόλοιπα στοιχεία, κάνουν φανερό τον πολιτιστικό πλουραλισμό μεταξύ της Αραβικής Χερσονήσου και του ελληνορωμαϊκού κόσμου.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με την έλευση του Ισλάμ και την ισλαμική περίοδο, καταλήγοντας στην ενοποίηση της Σαουδικής Αραβίας. Η αίθουσα αυτή διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες μουσειογραφικά μιας και στην εποχή, στην οποία αναφέρεται, συντελείται μια μεγάλη και καθοριστική αλλαγή. Στήλες, ενδύματα, βιβλία, αποσπάσματα βιβλίων σχετιζόμενων με τον ισλαμισμό και πολλά άλλα αντικείμενα αποτελούν αγωγούς κατανόησης του θέματος.

Η πορεία που καλείται να ακολουθήσει ο επισκέπτης - εκτός της τελευταίας αίθουσας - συνοδεύεται από ταινία με απεικόνιση ενός αμμώδους τοπίου, το οποίο «δένει» αρμονικά με τα εκθέματα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι εκτός προθήκης, και ενισχύει την αίσθηση του ταξιδιού στην Ανατολή, κατά το οποίο συναντάμε και τον πολιτισμό της.

Πρόκειται για μια έκθεση που πετυχαίνει το σκοπό της, χωρίς να κουράζει τον επισκέπτη. Αν δεν την έχετε δει ακόμη, σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138)
Διάρκεια: 21/03/2019 - 26/05/2019

Η έκθεση είναι ανοιχτή τις ημέρες & ώρες λειτουργίας του μουσείου


Σοφία Καρούνη

Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος