«Δίπτυχα: 2 Μουσεία, 2 Λίμνες, 2+2 Διαλέξεις»

2020-12-10

Κύκλο διαδικτυακών συναντήσεων με θέμα την άρρηκτη σχέση του πολιτισμού με το περιβάλλον διοργανώνουν το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ) και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).
"Τέσσερις διαδικτυακές διαλέξεις προσεγγίζουν το περιβάλλον δύο λιμνών της χώρας, της Παμβώτιδας και της Στυμφαλίας, υπογραμμίζοντας τη σύνδεσή τους με τον πολιτισμό της κάθε περιοχής, όπως αυτός αναδεικνύεται μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα και του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Οι δύο λίμνες παρουσιάζονται μέσα από τη ματιά ειδικών επιστημόνων και χρησιμοποιούνται ως αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με τη φύση και του αποτυπώματος της ανθρώπινης δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό."
Η πρώτη ψηφιακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου (ώρες 18:00-20:00) και επικεντρώνεται στη Λίμνη Παμβώτιδα και σε πτυχές του πολιτισμού των Ιωαννίνων. 


Πρόγραμμα:

18:00-18:15 Εισαγωγικές ομιλίες φορέων
18:15-18:35 «Η φύση και ο πολιτισμός συναντώνται στην έννοια του τοπίου», δρ Καλλιόπη Στάρα, ερευνήτρια Πολιτισμικής Οικολογίας, διδάσκουσα στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
18:35-18:55 «Λίμνη Παμβώτιδα και Ιωάννινα. Μια αμφίδρομη σχέση», δρ Κωνσταντίνος Σουέρεφ, επίτιμος Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
18:55-19:15 «Λίμνη Παμβώτιδα, ένα καταφύγιο ζωής και φύσης», δρ Κατερίνα Χιωτέλλη, συντονίστρια Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας
19:15-20:00 Ερωτήσεις-συζήτησηTo διαδικτυακό ραντεβού θα ανανεωθεί προσεχώς για τις διαλέξεις με θέμα τη Λίμνη Στυμφαλία και τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής.

Η συμμετοχή στη συνάντηση είναι δωρεάν.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για τη συμμετοχή σας, μπορείτε να στείλετε e-mail στη διεύθυνση riggasch@piraeusbank.gr γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας έως τις 14/12. Οι 100 πρώτοι θα ειδοποιηθούν και θα λάβουν οδηγίες για την εισαγωγή τους στη διαδικτυακή συνάντηση.

Πηγή: Newsletter

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

Οι έρευνες στον τομέα των μουσείων δείχνουν ότι το κοινό γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικό αναφορικά με την ποιότητα της εξυπηρέτησης, ανεξάρτητα από το είδος του μουσείου. Η ανταπόκριση στις ανάγκες των επισκεπτών είναι βασικό στοιχείο και πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από όλους τους φορείς.

Before composer Ludwig van Beethoven died on March 27, 1827, it was his wish that his ailments be studied and shared so "as far as possible at least the world will be reconciled to me after my death."Now, researchers have taken steps to partially honor that request by analyzing Beethoven's DNA from preserved locks of his hair and sequencing...

Ένα σπάνιο και πολύχρωμο είδος αράχνης που μοιάζει με ταραντούλα εντοπίστηκε στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Το συγκεκριμένο είδος αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένου ερευνητικού προγράμματος από το 2017, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Arachnology».