Διεθνής διάκριση για το Μουσείο Αρχιμήδη από τον Καναδά

2018-02-22

Οι μεγαλύτεροι και εγκυρότεροι ταξιδιωτικοί οργανισμοί του Καναδά ανακήρυξαν το Μουσείο Αρχιμήδη στην Αρχαία Ολυμπία ως "το δεύτερο καλύτερα κρυμμένο μυστικό" της Ευρώπης.

Το Μουσείο Αρχιμήδη βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην λίστα των 10 "καλύτερα κρυμμένων" Μουσείων της Ευρώπης και ο ταξιδιωτικός οδηγός FlightNetwork προτείνει στους αναγνώστες του να το επισκεφθούν.

Πρόκειται για ένα θεματικό μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας αφιερωμένο στον μεγαλύτερο μαθηματικό, φυσικό, μηχανικό, αστρονόμο και εφευρέτη της Αρχαιότητας, το οποίο κατάφερε να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση σε μια λίστα με άλλα δέκα πρωτότυπα Μουσεία από τη Νορβηγία, τη Ρωσία, την Ελβετία, τη Σουηδία, τη Λιθουανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Πορτογαλία και την Ολλανδία.

Το Μουσείο Αρχιμήδη φιλοξενεί επινοήσεις του Συρακούσιου επιστήμονα που έχουν ανακατασκευαστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια. Μαζί με το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας που άνοιξε πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας (Πινδάρου 6, Κολωνάκι) και το ομώνυμο μουσείο στο Κατάκολο της Ηλείας, αποτελούν ένα αλληλοσυμπληρούμενο πανόραμα του τεχνολογικού θαύματος της Αρχαιότητας.

Ο Αρχιμήδης κληροδότησε στον παγκόσμιο πολιτισμό σπουδαίες πραγματείες στα πεδία όλων των αρχαίων επιστημών και αποτέλεσε το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της σύγχρονης επιστήμης. Παράλληλα, κατάφερε να επινοήσει πλήθος εφευρέσεων και ανακαλύψεων, μερικές από τις οποίες εξακολουθούν να είναι σε χρήση μέχρι σήμερα.

Στο πεδίο της μηχανικής ο εξελιγμένος υδραυλικός κοχλίας, το ακριβές μηχανικό πλανητάριο, το βίντσι με οδοντωτούς τροχούς και ατέρμονα κοχλία, η διόπτρα, το οδόμετρο, το ναυτικό δρομόμετρο, το μηχανικό και το υδραυλικό παράδοξο, η επινόηση ελέγχου της καθαρότητας του χρυσού, το αραιόμετρο, η καύση με κάτοπτρα, ο ρωμαϊκός ζυγός, οι γιγάντιοι γερανοί και οι πανίσχυρες πολεμικές μηχανές, είναι μερικές μόνο από τις 24 επινοήσεις του Αρχιμήδη που εκτίθενται στο ισόγειο του Μουσείου.

Στο κέντρο της αίθουσας δεσπόζει ο περίφημος μηχανισμός των Αντικυθήρων που πρόσφατες έρευνες συνδέουν έμμεσα την πατρότητά του με το Συρακούσιο σοφό.

Επιπλέον, 24 εξαιρετικές εφευρέσεις από την ευρύτερη εποχή του Αρχιμήδη όπως ο "κινηματογράφος" και το "ρομπότ-υπηρέτρια" του Φίλωνος, το ακριβέστατο αυτοποιημένο υδραυλικό ωρολόγιο, η "ύδραυλις" και η δίδυμη εμβολοφόρα καταθλιπτική αντλία του Κτησιβίου, ο πολυβόλος καταπέλτης του Διονυσίου και άλλα εκτίθενται στο συγκεκριμένο μουσειακό χώρο.

Σκοπός του φορέα είναι η ανάδειξη με απόλυτη εγκυρότητα και αξιοπιστία αυτής της εξαιρετικά άγνωστης πτυχής του Αρχιμήδη και να αποδείξει ότι η ευρύτερη τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων του 3ου π.Χ. αιώνα ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας.

Τα εκθέματα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (στα ελληνικά και αγγλικά), όπως επεξηγηματικές πινακίδες και γιγαντοαφίσες, αναλυτικά σχέδια, φωτογραφίες και πλήρεις βιβλιογραφικές αναφορές. Υπάρχουν σταθμοί προβολής βίντεο και κινουμένων σχεδίων επίδειξης της λειτουργίας των μηχανισμών καθώς και προβολή ντοκυμαντέρ όπου εξηγούνται η λειτουργία και η σημασία των μηχανισμών.

Πηγή: www.cnn.gr