Δεν λέμε πλέον "μούμια"! Γιατί τα μουσεία επαναπροσδιορίζουν τα αρχαία αιγυπτιακά ανθρώπινα υπολείμματα

Όταν πάμε σε ένα μουσείο και γνωρίζουμε ότι σε αυτό φιλοξενούνται μούμιες, το βήμα μας μας οδηγεί προς τα εκεί!
Είναι πραγματικότητα ότι τα αρχαία αιγυπτιακά ανθρώπινα υπολείμματα αποτελούν τα πιο δημοφιλή εκθέματα σε μουσεία παγκοσμίως, με ένα όνομα τόσο ηχηρό, που έχουν δημιουργηθεί ταινίες blockbuster πάνω σε αυτό.
Αλλά ορισμένα μουσεία στη Βρετανία χρησιμοποιούν τώρα άλλες λέξεις εκτός από τη λέξη "μούμια" για να περιγράψουν στις εκθέσεις τους τα αρχαία αιγυπτιακά ανθρώπινα λείψανα.
Αντ' αυτού, αρχίζουν να υιοθετούν όρους όπως "μουμιοποιημένο άτομο" ή να χρησιμοποιούν το όνομα του ατόμου για να τονίσουν ότι κάποτε ήταν ζωντανοί άνθρωποι. Η χρήση διαφορετικής ορολογίας για την περιγραφή αυτών των ανθρώπινων λειψάνων μπορεί επίσης να τα απομακρύνει από τη στερεοτυπική απεικόνιση των μουμιών στη λαϊκή κουλτούρα, η οποία τείνει να "υπονομεύει την ανθρώπινη υπόστασή τους" μέσω "θρύλων για την κατάρα της μούμιας" και με την απεικόνισή τους ως "υπερφυσικά τέρατα", δήλωσε η Τζο Άντερσον, βοηθός φύλακα αρχαιολογίας στο Μουσείο Great North: Hancock στο Νιούκαστλ της Αγγλίας.
Η χρήση του όρου "μουμιοποιημένα λείψανα" μπορεί να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να σκεφτούν το άτομο που έζησε κάποτε, δήλωσαν ορισμένα μουσεία στο CNN. Η επιστημονική συζήτηση για την εύρεση καταλληλότερου τρόπου παρουσίασης των ανθρώπινων λειψάνων υπάρχει εδώ και περίπου 30 χρόνια, αλλά το ζήτημα της χρήσης ή μη του όρου "μούμια", είναι πιο πρόσφατη.

Τα πρώτα ευρήματα από την έρευνα των επισκεπτών που διενεργήθηκε στο Great North Museum: Hancock για την έκθεση της μουμιοποιημένης Αιγύπτιας γυναίκας, γνωστής ως Irtyru, δείχνουν ότι πολλοί.ές επισκέπτες.πτριες "δεν αναγνώρισαν ότι επρόκειτο για πραγματικό πρόσωπο", σημείωσε στο CNN ο διευθυντής του μουσείου, Adam Goldwater. Και πρόσθεσε, " [...] ελπίζουμε ότι οι επισκέπτες μας θα δουν τα λείψανά της γι' αυτό που πραγματικά είναι - όχι ένα αντικείμενο περιέργειας, αλλά έναν πραγματικό άνθρωπο που ήταν κάποτε ζωντανός και είχε μια πολύ συγκεκριμένη πεποίθηση για το πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται το σώμα για τη μετά θάνατον ζωή".
Έχει απαγορευτεί η χρήση του όρου "μούμια" στα μουσεία;
Η απάντηση είναι όχι. Αρκετά μουσεία του κόσμου, όπως είναι το Βρετανικό Μουσείο, συνεχίζουν να αναφέρονται στα αρχαία αιγυπτιακά λείψανα ως "μούμιες" ενώ στις εκθέσεις τους - ειδικά στις πιο πρόσφατες - αναγράφουν το όνομα του ανθρώπου - αν είναι γνωστό - και προσπαθούν να χρησιμοποιούν συχνότερα τον όρο "μουμιοποιημένα λείψανα του ...".
Η συζήτηση επί του θέματος μόλις άρχισε. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να την παρακολουθήσουμε.
Πηγή: cnn.com
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Μάθετε πρώτοι τα νέα!

SUMMER CAMP ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ARCHAEOLOGISTS DISCOVER ANCIENT EGYPTIAN TOMBS AND MUMMIFICATION WORKSHOPS

2,700-Year-Old Saddle Found in China
