Απομάκρυνση πίνακα από έκθεση με στόχο το δημόσιο διάλογο

2018-02-01

Η Πινακοθήκη του Μάντσεστερ (Manchester Art Gallery) απομάκρυνε από τη μόνιμη έκθεσή της τον πίνακα του Τζον Γουίλιαμ Γουότερχαουζ «Ο Ύλας και οι Νύμφες». Πρόκειται για ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα των Προραφαηλιτών, το οποίο «κατέβηκε» την Παρασκευή και αντικαταστάθηκε από ένα σημείωμα που εξηγούσε ότι ο χώρος θα παραμείνει κενός για να «ενθαρρύνει τη συζήτηση σχετικά με το πώς προβάλλουμε και ερμηνεύουμε έργα τέχνης στη δημόσια συλλογή του Μάντσεστερ».

Σκοπός αυτής της απομάκρυνσης, ήταν η επιθυμία του φορέα να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος. Όπως αναφέρει η Guardian, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν το έργο αυτό -που απεικονίζει έφηβες γυμνές νύμφες να προσπαθούν να δελεάσουν ένα νεαρό άνδρα- είναι μία παρατραβηγμένη βικτωριανή φαντασίωση, που στο σημερινό κλίμα, είναι ακατάλληλη και προσβλητική για το σύγχρονο κοινό. Το Μουσείο σκοπεύει να αφαιρέσει και τις κάρτες που απεικονίζουν τον πίνακα και διατίθενται προς πώληση στο κατάστημά του.

Οι επισκέπτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μουσείου, κολλώντας χαρτιά Post-it γύρω από την ανακοίνωση, στα οποία καταγράφουν τις αντιδράσεις τους. Η επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης στην Πινακοθήκη, Clare Gannaway, δήλωσε ότι στόχος της αφαίρεσης του πίνακα ήταν να προκαλέσει το δημόσιο διάλογο, και όχι να λογοκρίνει. «Δεν έχει να κάνει με την άρνηση της ύπαρξης συγκεκριμένων έργων τέχνης». Ο συγκεκριμένος πίνακας συνήθως βρίσκεται σε μια αίθουσα με τίτλο «In Pursuit of Beauty» («Σε αναζήτηση της ομορφιάς»), η οποία περιέχει έργα τέχνης του 19ου αιώνα με έντονο το γυναικείο γυμνό. Η Gannaway τόνισε ότι ο τίτλος είναι κακός, καθώς αναφέρεται σε άντρες καλλιτέχνες που «αναζητούν» γυναικεία σώματα, αλλά και έργα που παρουσίαζαν το γυναικείο σώμα ως παθητική διακοσμητική μορφή τέχνης ή «femme fatale». Σύμφωνα με την ίδια, στην απόφαση για αφαίρεση του έργου συνέβαλαν τα κινήματα Time's Up και #MeToo.

Πηγή: www.lifo.gr