Αποκατάσταση της βίλας Ιόλα

2018-01-29

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασής του ενέκρινε την αποκατάσταση της βίλας Ιόλα, που θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Το διώροφο κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με υπουργική απόφαση του 1998. Η βίλα περιβάλλεται από κτήμα έκτασης 6,7 στρεμμάτων και οικοδομήθηκε σε τρεις φάσεις, με την πρώτη στα μέσα της δεκαετίας του '60 και την κατασκευή του ορόφου να τοποθετείται το 1971-1972. Στο κτίριο φιλοξενήθηκαν περίπου 10.000 έργα τέχνης σπουδαίων ζωγράφων και γλυπτών, και αποτέλεσε μήλον της έριδος για περισσότερα από 20 χρόνια, από το 1987, οπότε πέθανε ο Αλέξανδρος Ιόλας. Η πολύχρονη εγκατάλειψή του, οι φθορές, οι βανδαλισμοί και οι κλοπές έχουν ως αποτέλεσμα το κτίσμα να διατηρείται σε πολύ κακή κατάσταση.

Το έργο της αποκατάστασης της κατοικίας του συλλέκτη Αλέξανδρου Ιόλα θα υλοποιήσει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, ωστόσο από τα μέλη του Συμβουλίου τέθηκε ο όρος να εγκριθούν οι μελέτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως και η υλοποίησή του να γίνει με την επίβλεψη του Υπουργείου.

Στόχος του Δήμου Αγίας Παρασκευής είναι η αποκατάσταση του κτίσματος, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί ως κέντρο σύγχρονης τέχνης και χώρος πολιτιστικών, επιστημονικών και τεχνολογικών δράσεων. Οι προτεινόμενες από το δήμο εργασίες αφορούν τη διατήρηση στο μεγαλύτερο τμήμα των αιθουσών και τη δημιουργία αιθουσών εκθέσεων, πολλαπλών χρήσεων, θεάτρου, κινηματογράφου και εκδηλώσεων, βιβλιοθήκης, διδασκαλίας, πολυμέσων και κυλικείου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 5.000.000€.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ