Αντίγραφο του Παρθενώνα από 100.000 απαγορευμένα βιβλία

2022-06-20

Σήμερα, θα δούμε ένα έργο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Documenta 14, που διεξήχθη το 2017. Η καλλιτέχνιδα Marta Minujín εγκατέστησε το The Parthenon of Books στο Κάσσελ της Γερμανίας. Δημιουργημένο από 100.000 απαγορευμένα βιβλία, το αντίγραφο του Παρθενώνα ήταν ένα έργο σε εξέλιξη, με το κοινό να καλείται να συνεχίσει να φέρει τόμους μαζί του όταν επισκέπτεται την έκθεση. 

Δουλεύοντας με φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Κάσσελ, η καλλιτέχνιδα εντόπισε 170 βιβλία από όλο τον κόσμο που κάποια στιγμή είχαν απαγορευτεί ή απαγορεύονται ακόμη σε ορισμένες χώρες, ενώ κυκλοφορούσαν και κυκλοφορούν ελεύθερα σε άλλες. Τοποθετώντας λογοκριμένο υλικό σε ένα αντίγραφο του Παρθενώνα -ένα αρχιτεκτόνημα που συμβολίζει τη δημοκρατία, σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα - η Minujín μας ζητά να εξετάσουμε τον ρόλο της πολιτικής στην προσπάθεια να επηρεάσει τη σκέψη.

Η ιδέα αυτή ενισχύθηκε περισσότερο από τη θέση στην οποία είχε εγκατασταθεί ο Παρθενώνας των Βιβλίων, αφού βρισκόταν σε ένα χώρο, όπου 2.000 βιβλία κάηκαν από τους Ναζί ως μέρος της λεγόμενης Δράσης ενάντια στο Αντιγερμανικό Πνεύμα. Είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι ο γραπτός λόγος έχει χρησιμοποιηθεί σε ενέργειες λογοκρισίας σε όλη την ιστορία.

Με το πέρας της έκθεσης, ξεκίνησε η προγραμματισμένη διάλυση του Παρθενώνα των Βιβλίων, δίνοντας τα βιβλία στους κατοίκους του Κάσσελ και τους επισκέπτες της έκθεσης ώστε να μπορέσουν να ξαναδιαβαστούν.  

Πηγή: www.mymodernmet.com