Αντίγραφο της Νίκης θα τοποθετηθεί στη Σαμοθράκη

2018-07-02

Ένα άγαλμα, πιστό αντίγραφο της επιβλητικής Νίκης της Σαμοθράκης, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από λευκό μάρμαρο Θάσου, θα τοποθετηθεί στο νησί του Έβρου, σε μια προσπάθεια αναπλήρωσης του κενού της απουσίας του πρωτοτύπου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, σε ανάρτησή του στο facebook σημείωσε ότι το άγαλμα της επιβλητικής «Νίκης της Σαμοθράκης», φιλοτεχνήθηκε από εργοστάσιο εταιρείας μαρμάρων, στη Δράμα. Πρόκειται για ένα ακριβές πιστοποιημένο αντίγραφο του Μουσείου Λούβρου, σε φυσικές διαστάσεις με ακρίβεια χιλιοστού (ύψους 2,44 μ.) και με βάρος 6,5 τόνους.

Χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή-διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου (βάρους 18 τόνων) από το ρομποτικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που σμίλευσε την φτερωτή Νίκη. Το έργο φιλοτεχνήθηκε με βάση τη 3D ψηφιοποίηση αρχείων, που εστάλησαν από το Λούβρο, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Τρεις γλύπτες της σχολής της Τήνου, εργάστηκαν ακόμη ένα μήνα εντατικά, για το τελικό φινίρισμά του αγάλματος.

Η ιδέα γεννήθηκε κατά την επίσκεψη του κ. Πέτροβιτς με τον αείμνηστο περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, το καλοκαίρι του 2012 στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης. Η ιδέα έγινε πραγματικότητα με την ευγενική δωρεά του επιχειρηματία Ηλία Κυριακίδη.

Το πιστό αντίγραφο της Νίκης θα μεταφερθεί από την περιφέρεια μέσα στο επόμενο διάστημα και θα τοποθετηθεί στο φυσικό της χώρο, στο νησί της Σαμοθράκης.