Ανασκαφικές έρευνες στην Κολυμβήθρα του Σιλωάμ

2022-12-30
Northern perimeter of the Pool of Siloam. (photo credit: KOBI HARATI/CITY OF DAVID)
Northern perimeter of the Pool of Siloam. (photo credit: KOBI HARATI/CITY OF DAVID)

Η κολυμβήθρα του Σιλωάμ ήταν μέρος του συστήματος ύδρευσης της Ιερουσαλήμ κατά την εποχή του Ναού και της βασιλείας του Εζεκία.


Το Ίδρυμα "Πόλη του Δαβίδ" θα ξεκινήσει την ανασκαφή της λίμνης του Σιλωάμ και θα την κάνει προσβάσιμη στο κοινό, ανακοίνωσε την Τρίτη η Αρχή Αρχαιοτήτων.

Η κολυμβήθρα του Σιλωάμ είναι ένας αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος εντός της Πόλης του Δαβίδ, που αποτελούσε μέρος του συστήματος ύδρευσης της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Εζεκία και κατασκευάστηκε πριν από περίπου 2.700 χρόνια.

Η λίμνη χρησίμευε ως δεξαμενή για την πηγή Γκιχόν, από την οποία το νερό εκτρεπόταν και αποθηκευόταν σε υπόγειες σήραγγες. Ορισμένοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι χρησιμοποιήθηκε ως τελετουργικό λουτρό (mikveh) για τους προσκυνητές που εξαγνίζονταν πριν συνεχίσουν να επισκέπτονται το Ναό.

Είναι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που το Ευαγγέλιο του Ιωάννη περιγράφει πως "ο Ιησούς έστειλε έναν εκ γενετής τυφλό στην κολυμβήθρα για να ολοκληρώσει τη θεραπεία του".

Με την πάροδο των ετών, πολλές παραδόσεις αναπτύχθηκαν γύρω από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ενώ από τα τέλη του 19ου αιώνα αποτέλεσε το επίκεντρο αρχαιολογικών αποστολών από όλο τον κόσμο.

Τη δεκαετία του 1890, μια ομάδα βρετανο-αμερικανών αρχαιολόγων με επικεφαλής τους F.J. Bliss και A.C. Dickey αποκάλυψε μερικά από τα σκαλοπάτια, ενώ τη δεκαετία του 1960, η Βρετανίδα αρχαιολόγος Kathleen Kenyon ανέσκαψε τον χώρο.

Οι αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια ανασκαφών για έναν υπόνομο το 2004 ανακάλυψαν εκ νέου πέτρινα σκαλοπάτια από την περίοδο του Δεύτερου Ναού.

Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε ότι θα αναληφθεί νέο έργο για την πλήρη αποκάλυψη της λίμνης του Σιλωάμ. Σε πρώτη φάση, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθούν τις αρχαιολογικές ανασκαφές και τους επόμενους μήνες, η Λίμνη του Σιλωάμ θα είναι προσβάσιμη, ως μέρος της τουριστικής διαδρομής που θα ξεκινά από το νοτιότερο σημείο της Πόλης του Δαβίδ και θα καταλήγει στο Δυτικό Τείχος.

Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, Moshe Lion, δήλωσε: "Η κολυμβήθρα του Σιλωάμ στο Εθνικό Πάρκο της Πόλης του Δαβίδ στην Ιερουσαλήμ είναι ένας τόπος ιστορικής, εθνικής και διεθνούς σημασίας. Μετά από πολλά χρόνια αναμονής, σύντομα θα ξεκινήσουμε την αποκάλυψη αυτού του σημαντικού χώρου και θα τον καταστήσουμε προσβάσιμο στα εκατομμύρια των επισκεπτών και των τουριστών που επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ κάθε χρόνο".

Τα σχέδια για την ανασκαφή δεν είναι χωρίς αντιπαραθέσεις. Σύμφωνα με τους Times of Israel, οι διαμαρτυρόμενοι υποστηρίζουν ότι "οι ανασκαφές αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας για την επέκταση του δεξιού εβραϊκού ελέγχου σε πολιτικά ευαίσθητα τμήματα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που σήμερα κατοικούνται από Παλαιστίνιους".

Πηγή: heritagedaily.com

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!