Ανακαλύπτοντας ένα λαογραφικό θησαυρό...
Πηγαίνοντας διακοπές, αρκετοί επιλέγουν να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, σπήλαια, πινακοθήκες και γενικά, αξιοθέατα της εκάστοτε περιοχής.
Σκοπός αυτών των επισκέψεων είναι η αναζήτηση της ταυτότητας του κάθε τόπου, το ενδιαφέρον για την Ιστορία, η ψυχαγωγία, η μάθηση και η ευχάριστη και εποικοδομητική συναναστροφή με την παρέα που μας συνοδεύει στο ταξίδι αλλά και με όλους τους υπόλοιπους επισκέπτες του χώρου. Ορισμένες φορές, όμως, συμβαίνει και το αναπάντεχο! Η ανακάλυψη ενός θησαυρού... Τι εννοώ με αυτό; Μα, είναι πολύ απλό. Βλέπεις ένα κτίριο από μακριά, το οποίο σε προσελκύει αλλά δεν ξέρεις το λόγο που συμβαίνει αυτό. Δεν χρειάζεται να ανησυχήσεις. Σε καλεί να το επισκεφθείς διότι έχει κάτι να σου δείξει... Μια συλλογή, αντικείμενα που σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο και η νοσταλγία είναι διάχυτη στην ψυχή σου. Αυτό μου συνέβη στο Πόρο πριν από μερικές μέρες, κατά τη διάρκεια επίσκεψής μου στο νησί.
Ο Πόρος είναι ένα μέρος με ιστορία, την οποία σου παρουσιάζει στους μουσειακούς χώρους που διαθέτει και στα μνημεία του. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να αναφερθώ στον ήδη αναφερθέντα λαογραφικό θησαυρό που είχα την τύχη να ανακαλύψω στο νησί. Πρόκειται για τη Λαογραφική Συλλογή του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα».
Η εν λόγω συλλογή αναζητήθηκε, συγκεντρώθηκε και διαφυλάσσεται από τον αναφερθέντα Σύλλογο. Στόχος του Λαογραφικού Μουσείου ήταν η ανάδειξη της ταυτότητας των Ποριωτών και της ιστορίας του τόπου. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ποικιλία και η μοναδικότητα των αντικειμένων, που όπως μπορείτε να διακρίνετε στις φωτογραφίες, αποτελούν αντικείμενα που συνήθως δεν παρουσιάζονται στις λαογραφικές συλλογές, οι οποίες τείνουν να επικεντρώνονται κυρίως σε φορεσιές, κοσμήματα και κεντήματα.
Η Λαογραφική Συλλογή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Πορτιώτισσα» περιλαμβάνει εκθέματα από την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική παράδοση του νησιού. Αργαλειός, κρεβάτι, εργαλεία τσαγκάρη, φωτογραφίες ανθρώπων του νησιού, βιβλία, κεντήματα, χάρτες, χειρόγραφες συνταγές, ενδυμασίες, το πρώτο πλυντήριο ρούχων, καθώς και άλλα αντικείμενα, αποτελούν τον κορμό της εν λόγω συλλογής, η οποία διαθέτει το προνόμιο να εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Η τελευταία εντύπωση, δεν είναι μόνο προσωπική και δεν εκφράζεται μόνο από εμένα. Ως μουσειολόγος και έχοντας μια ιδιαίτερη αδυναμία στις έρευνες κοινού και στην επικοινωνία με τον κόσμο, επέλεξα - αφού είχα δει και θαυμάσει τη συλλογή - να διαβάσω ορισμένα σχόλια στο βιβλίο των επισκεπτών ενώ δεν σας κρύβω ότι παρατηρούσα τους επισκέπτες πως συμπεριφέρονταν στο χώρο και αν τους άρεσε ή μη, η συλλογή. Η πλειοψηφία αυτών, έτεινε να εντυπωσιάζεται με τα αντικείμενα ενώ παράλληλα, ήταν συχνό φαινόμενο να μιλούν οι επισκέπτες μεταξύ τους, σκεπτόμενοι ιστορίες από τη γιαγιά και τον παππού, αντικείμενα που υπήρχαν παλιά στο σπίτι τους, αντικείμενα που υπάρχουν στην οικία τους ως κειμήλια, ο ενθουσιασμός τους που τα αντίκρισαν σε αυτόν τον χώρο και πολλές ακόμα συζητήσεις.
Είναι λίγες οι φορές που διακρίνεται τέτοιος ενθουσιασμός από τους επισκέπτες προς ένα μουσειακό χώρο και πόσο μάλλον όταν ο συγκεκριμένος φορέας, παρουσιάζει έλλειψη χώρου καθώς και μουσειολογικών και μουσειογραφικών πρακτικών. Πώς, όμως, μπορεί ένας χώρος με τις ανωτέρω ελλείψεις να κατορθώνει να εντυπωσιάσει το κοινό; Η απάντηση είναι μια: Ο χώρος διαμορφώθηκε με αγάπη και σεβασμό προς τους ανθρώπους που αντανακλά η εν λόγω έκθεση και προς την ιστορία του Πόρου. Και όσο κι αν φαίνεται ρομαντικό σε ορισμένους αναγνώστες, αυτή είναι η πραγματική αιτία, η οποία γίνεται εύκολα αντιληπτή από το κοινό.
Αν, λοιπόν, επιλέξετε να κάνετε τις διακοπές σας ή να πάτε μια μονοήμερη εκδρομή στον Πόρο, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το συγκεκριμένο χώρο. Προτείνεται ανεπιφύλακτα!
Σοφία Καρούνη
Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος
Η Λαογραφική Συλλογή του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πόρου «Η Ποριώτισσα» βρίσκεται στο λιμάνι του Πόρου.