Ανακάλυψη σπάνιου απολιθώματος δεινοσαύρου στην Αίγυπτο

2018-02-03

Αιγύπτιοι και Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στο αιγυπτιακό τμήμα της ερήμου Σαχάρα τα απολιθώματα ενός νέου είδους δεινοσαύρου. Τα ευρήματα δείχνουν πως πρόκειται για έναν φυτοφάγο δεινόσαυρο, ο οποίος είχε μήκος λεωφορείου, μακρύ λαιμό και οστέινες πλάκες ενσωματωμένες στην επιφάνεια του δέρματός του. Ο δεινόσαυρος ονομάστηκε «Μανσουρόσαυρος» (Mansourasaurus shahinae).

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε στο περιοδικό «Nature Ecology and Evolution». Επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος ήταν ο παλαιοντολόγος δρ Χεσάμ Σαλάμ του Τμήματος Γεωλογίας του αιγυπτιακού Πανεπιστημίου της Μανσούρα (εξ ου και το όνομα του δεινοσαύρου).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δρ Έρικ Γκόρσακ του Μουσείου Φιλντς των ΗΠΑ, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή, πρόκειται για «μία σημαντική ανακάλυψη για την αιγυπτιακή και γενικότερα για την αφρικανική παλαιοντολογία. Η Αφρική παραμένει ένα γιγάντιο ερωτηματικό, όσον αφορά τα ζώα που την κατοικούσαν στο τέλος της εποχής των δεινοσαύρων», δηλαδή στην Ύστερη Κρητιδική περίοδο.

Στην Αφρική δεν έχουν βρεθεί πολλά απολιθώματα δεινοσαύρων από εκείνη την εποχή. Τα όσα έχουν ανακαλυφθεί είναι ελάχιστα σε αριθμό, κακοδιατηρημένα και πολύ απομακρυσμένα μεταξύ τους. Η ανάλυση του Μανσουρόσαυρου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχει μεγαλύτερες ομοιότητες με δεινόσαυρους από την Ευρώπη και την Ασία, παρά με τη Νότια Αφρική και τη Νότια Αμερική. Από αυτό συμπεραίνουν ότι τουλάχιστον μερικοί δεινόσαυροι μπορούσαν τότε -πριν από 100 έως 66 εκατ. χρόνια- να μετακινηθούν ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Αφρική.

Ο Μανσουρόσαυρος ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των Τιτανόσαυρων, που ήταν μακρυλαίμηδες φυτοφάγοι δεινόσαυροι. Στην ίδια ομάδα ανήκουν τα μεγαλύτερα γνωστά ζώα που περπάτησαν ποτέ στη Γη, όπως ο Αργεντινόσαυρος και ο Παταγοτιτάν.

Για τα δεδομένα των Τιτανόσαυρων, ο Μανσουρόσαυρος ήταν μετρίου μεγέθους, έχοντας περίπου το βάρος ενός μεγάλου αφρικανικού ελέφαντα. Ο σκελετός του είναι το καλύτερα διατηρημένο απολίθωμα του τέλους της εποχής των δεινοσαύρων που έχει αποκαλυφθεί ποτέ στην Αφρική, καθώς έχουν βρεθεί τμήματα του κρανίου του, η κάτω γνάθος, ο λαιμός, τα πλευρά του, μεγάλο μέρος των ώμων και των μπροστινών άκρων, και τμήμα του πίσω ποδιού του.

«Όταν είδα τα απολιθώματα για πρώτη φορά, το σαγόνι μου κρέμασε ως το πάτωμα. Αυτό ήταν πραγματικά το "ιερό δισκοπότηρο", ένας καλοδιατηρημένος δεινόσαυρος από το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων στην Αφρική, κάτι που εμείς οι παλαιοντολόγοι ψάχναμε εδώ και πολύ καιρό» σημείωσε ο παλαιοντολόγος δρ Ματ Λαμάνα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κάρνεγκι των ΗΠΑ.

Πηγή: https://www.archaiologia.gr