Ανακαλύφθηκε «χαμένο» αρχείο της Βουλής

2017-11-17

Ένα άγνωστο έως σήμερα αρχείο με σημαντικά έγγραφα ανακαλύφθηκε στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων. Ο κ. Βούτσης στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, σημείωσε τη συντήρηση και την αντικειμενική αξιοποίηση του εν λόγω ιστορικού αρχείου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν, το αρχείο ήρθε στο φως πριν από οκτώ μήνες, όταν κατά την διάρκεια εργασιών για την πυροπροστασία των χώρων του μεγάρου του Κοινοβουλίου, για την ενεργειακή επάρκειά του και τη στατικότητα του κτιρίου «ανακαλύφθηκε» δωμάτιο πίσω από την αίθουσα της Γερουσίας. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν 1180 φάκελοι και φαίνεται πως αφορούν έγγραφα από τις πρώτες δεκαετίες μετά την επανάσταση του 1821 έως και το 1974. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος του υλικού, αφορά την περίοδο της επταετούς δικτατορίας 1967-1974 (συνεδριάσεις «Υπουργικού Συμβουλίου» της χούντας κλπ), ενώ παράλληλα, βρέθηκαν έντυπα των αρχών ασφαλείας, με περιεχόμενο σχετικό με την κατά την επταετή δικτατορία δράση βουλευτών που εξελέγησαν στην πρώτη -μετά την πτώση της Χούντας- Βουλή, το 1974.

Ακόμα δεν υπάρχει επαρκής εικόνα για το περιεχόμενο του συνόλου του υλικού που βρέθηκε, καθώς κρίνεται απαραίτητη η ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης από ομάδα αρμόδιων επιστημόνων και μελών του διοικητικού προσωπικού, που ορίστηκαν σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/