Ανακαλύφθηκε έργο της ζωγράφου Caterina Angela Pierozzi

2022-06-28

Στο κύμα ενδιαφέροντος για τις γυναίκες του 17ου αιώνα που είχαν ανέβει στο βάθρο των καλλιτεχνών, ένα όνομα έλειπε: αυτό της Caterina Angela Pierozzi. Κατά τη διάρκεια της ζωής της ήταν μια διάσημη καλλιτέχνιδα, η δεύτερη από τις δύο μόνο γυναίκες (η πρώτη ήταν η Artemisia Gentileschi) που έγινε δεκτή στην Accademia del Disegno στη Φλωρεντία, και υποστηρίχθηκε από τους Μεδίκους. Κι όμως, το όνομα της Pierozzi ήταν μοιραίο να χαθεί στο χρόνο. Για αιώνες υπήρχε η αντίληψη ότι δε σωζόταν ούτε ένα έργο της.

Όλα αυτά άλλαξαν στα τέλη του 2020, όταν ανακαλύφθηκε ένα μικρό έργο στη Γαλλία που θα μπορούσε να αποδοθεί με σιγουριά στην Pierozzi, αφού υπάρχει η υπογραφή της και η χρονολογία. 

Σήμερα, αυτός ο πίνακας παρουσιάζεται στην γκαλερί Colnaghi, στην έκθεση «Forbidden Fruit: Female Still Life». Το έργο είναι «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» και χρονολογείται στο 1677. Πλαισιώνεται από χρυσή ταινία, στην οποία υπάρχει η χρονολογία, το όνομα της ζωγράφου και της γενέτειράς της. Εκτιμάται ότι η εν λόγω παράσταση προέρχεται από νωπογραφία του 14ου αιώνα στην Basilica della Santissima Annunziata.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.theartnewspaper.com