«Αϊτή, μία performance για την Ιστορία»

2019-05-31

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων (9/6) και παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Αϊτή, μία performance για την Ιστορία», το Σάββατο 8 Ιουνίου (ώρα 21:00), στο Ιστορικό Αρχείο του, στον Ταύρο.
Μπορεί να γίνει μία παράσταση μόνο με ερωτήσεις; Η ομάδα Hatari θέτει 255 ερωτήματα για την ιστορία του ελληνικού κράτους, την πορεία του μέσα στους αιώνες, τη σχέση της σημερινής εποχής με το παρελθόν και τη θέση μας μέσα στο αέναο ποτάμι του χρόνου. Με κύριο και αποκλειστικό εργαλείο την ερώτηση, η νεοελληνική ιστορία γίνεται πεδίο προβληματισμού, έρευνας και παιχνιδιού αλλά και σημείο αντίστιξης με το ανιστορικό και επίπεδο παρόν.

Μετέχοντας και στον φετινό εορτασμό του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων (ICA), ο οποίος, με τίτλο «Designing the Archives in the 21st Century», τοποθετεί τον άνθρωπο στο κέντρο των αρχειονομικών εργασιών, το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ θα πραγματοποιήσει σχετική ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Συμβουλίου (https://www.ica.org/en/international-archives-week-2019). 

Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη-σκηνοθεσία-κείμενο: Μάριος Τσάγκαρης, Άλκης Ζούπας
Παίζουν: Γιώργος Καπινιάρης, Άλκης Ζούπας
Βοηθός σκηνοθέτη: Φένη Μπένου
Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου
Σχεδιασμός φωτισμού-video-φωτογραφία: Γιώργος Ζαφειρίου
Πρωτότυπη μουσική-σχεδιασμός ήχου: Μάριος Τσάγκαρης
Σχεδιασμός αφίσας: Κωνσταντίνος Σελλάς
Παραγωγή: Hatari, Ομάδα7
Διάρκεια 60΄

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00.

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος
Τ.: 210 3418051 | www.piop.gr

Πηγή: Δελτίο Τύπου

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (ΕΦ.Α.ΚΟΡ.), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου (ΙΛΜΚ), παρουσιάζουν την έκτη κοινή δράση, στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας «Γέφυρες». Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 21 Ιουνίου (ώρα 21:00) συμμετέχουν στην επετειακή 20ή διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Γιορτής της...

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Ιστορίες, χώροι, κληρονομιές στη μετάβαση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο ελληνικό κράτος που υποστηρίζεται από την Γαλλική Σχολή Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί συνέδριο με τίτλο "Οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα: κληρονομιές υπό διαπραγμάτευση" στις 20-22 Ιουνίου 2019 στη Γαλλική Σχολή Αθηνών.

Διακεκριμένοι φυσικοί επιστήμονες (Χημικοί, Φυσικοί, Μηχανικοί, Γεωλόγοι, Βιολόγοι κ.ά.) θα πραγματοποιήσουν ομιλίες για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τη μελέτη αρχαιοτήτων, κειμηλίων και πολιτισμικού υλικού γενικότερα και θα μας παρουσιάζουν, με εύληπτο τρόπο, τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Στόχος είναι να καταδειχθεί η συνεισφορά των...