Αγωγή του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s εναντίον του ΥΠΠΟΑ

2018-06-07

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με αφορμή το δημοσίευμα των Financial Times, αναμένει τη γνωστοποίηση της αγωγής του οίκου δημοπρασιών Sotheby's που ασκήθηκε εναντίον του επειδή διεκδίκησε ένα αρχαιοελληνικό χάλκινο ειδώλιο αλόγου που επρόκειτο να δημοπρατηθεί.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναμένει να του γνωστοποιηθεί η αγωγή του Sotheby's και της οικογένειας Howard και Saretta Barnet και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εν λόγω νομική ενέργεια κατατέθηκε την Τρίτη σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης από τον οίκο και τους ιδιοκτήτες του έργου, την οικογένεια των εκλιπόντων, Howard and Saretta Barnet, οι οποίοι αγόρασαν το χάλκινο ειδώλιο το 1973. Θεωρείται, μάλιστα, ότι πρώτη φορά ο οίκος δημοπρασιών προβαίνει σε τέτοια κίνηση εναντίον μιας κυβέρνησης.

Το ειδώλιο χρονολογείται στον 8ο αιώνα π.Χ., έχει ύψος 14 εκ. και έχει εκτιμηθεί μεταξύ 150.000 και 250.000 δολαρίων. Είναι ένα από τα αντικείμενα από τη συλλογή των Barnet που επρόκειτο να δημοπρατηθούν από τον Sotheby's στη Νέα Υόρκη, στις 14 Μαΐου, κοσμώντας, μάλιστα, και το εξώφυλλο του σχετικού καταλόγου.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, μια μέρα πριν από τη δημοπρασία, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού έστειλε επιστολή στον δημοπράτη, απαιτώντας να αποσύρει το αντικείμενο και να βοηθήσει για την επιστροφή του στην Ελλάδα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει τίποτα στα αρχεία του που να δείχνει πως το αντικείμενο βγήκε νόμιμα από τη χώρα, καθώς και ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει τα απαραίτητα νομικά μέτρα για τον επαναπατρισμό του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ