Αφιέρωμα: Μουσεία Αυτοκινήτων

2017-09-15

Ακούγοντας την λέξη «μουσείο», μας έρχονται πολλές φορές στο μυαλό συγκεκριμένες κατηγορίες μουσείων, όπως είναι τα αρχαιολογικά, τα ιστορικά και τα μουσεία τέχνης. Υπάρχει, όμως, ακόμη μια κατηγορία, την οποία ίσως δεν γνωρίζουμε ή μας διαφεύγει συνήθως, καθώς είμαστε επηρεασμένοι - ειδικά στην Ελλάδα - από την πλειοψηφία των μουσείων που αναφέρθηκαν νωρίτερα. Ο λόγος για τα θεματικά μουσεία. Πρόκειται για φορείς, των οποίων οι συλλογές αποτελούνται από ένα συγκεκριμένο είδος αντικειμένων ή αναπτύσσουν ειδικό ενδιαφέρον για ένα συγκεκριμένο θέμα. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και τα Μουσεία Αυτοκινήτων.

Το ενδιαφέρον για τα Μουσεία Αυτοκινήτων αυξάνεται διαρκώς και παρατηρείται η ύπαρξη τέτοιου είδους συλλογών σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Αυτές οι συλλογές έχουν δημιουργηθεί είτε από ιδιώτες, λάτρεις των τεσσάρων τροχών, είτε από εταιρίες που τα κατασκευάζουν, π.χ. Ferrari. Σε αυτό το άρθρο, θα παρουσιαστούν πέντε μεγάλες συλλογές αυτοκινήτων, από τις οποίες τρεις έχουν δημιουργηθεί από ιδιώτες και οι υπόλοιπες αφηγούνται την ιστορία δύο αυτοκινητοβιομηχανιών.

1. Μουσείο Αυτοκινήτου στο Isle of Man

H Isle of Man (Νήσος του Μαν) βρίσκεται στην Ιρλανδική θάλασσα και διαθέτει μια από τις πιο εντυπωσιακές συλλογές αυτοκινήτων, την οποία δημιούργησαν ο Denis και ο Darren Cunningham. Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό τον Μάιο του 2015 και παρουσίασε μια συλλογή με περισσότερα από 400 οχήματα.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει αυτοκίνητα του 1903, όπως είναι το Turner-Miesse steam car, αλλά και νεότερα, όπως το Toyota BB Open Deck του 2005, την Austin 7, την BMW M5, την Maserati Quattroporte II καθώς και ένα Humber Super Snipe που κατασκευάστηκε για την βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ και τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Εκτός από τους τέσσερις τροχούς, το Μουσείο διαθέτει και συλλογή μοτοσικλετών (Honda, Kawasaki, Velocette).

2. Donington Collections

Λατρεύετε την F1; Οι Donington Collections θα σας εκπλήξουν με την μεγαλύτερη συλλογή αγωνιστικών με συμμετοχές σε Grand Prix στον κόσμο, αφού διαθέτουν πάνω από 100 εκθέματα, ανάμεσα στα οποία είναι τα Lotus, Ferrari, Brabham και άλλα.

Από τα highlight της συλλογής είναι το πρώτο F1 όχημα που οδήγησε ο Ayrton Senna καθώς και η μηχανή του 1992 που οδήγησε τον Nigel Mansell στο πρώτο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Επιπλέον, το Μουσείο περιλαμβάνει την μεγαλύτερη συλλογή McLaren και τα σπάνια αυτοκίνητα Vanwalls.

Εκτός των οχημάτων της Formula 1, οι Donington Collections διαθέτουν και την συλλογή Wheatcroft με στρατιωτικά οχήματα.

3. Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου διαθέτει μια σημαντική συλλογή, που απαριθμεί 300 οχήματα και ανανεώνεται συνεχώς, όχι μόνο με θεματικές εκθέσεις αλλά και με την αντικατάσταση του συνόλου των εκθεμάτων, όπως προγραμματίζεται να γίνει με τα αγωνιστικά. Η συλλογή διαθέτει διάφορα μοντέλα, τα οποία μας βοηθούν να κατανοήσουμε την εξέλιξη του αυτοκινήτου. Ορισμένα από αυτά είναι: το Humber 10hp Two-Seater, το American La France, η Rolls Royce Wraith, η Chrysler Imperial Crown, η Ferrari Dino 246 GTS , η Lamborghini Espada Series II, η Maserati Khamsin, και πολλά άλλα.

Επιπλέον, στο Μουσείο θα βρείτε προσομοιωτή της F1 και επιλέγοντας την πίστα που σας αρέσει, θα ζήσετε μια δυνατή εμπειρία.

4. Μουσείο Enzo Ferrari

Το Μουσείο της θρυλικής Ferrari βρίσκεται στην γενέτειρα του Enzo Ferrari, στη Modena. Η συλλογή του περιλαμβάνει μερικές από τις καλύτερες μηχανές της Ferrari καθώς και το εργαστήριο του πατέρα του Enzo, Alfredo, στο οποίο έφτιαχνε μεταλλικούς άξονες για τους σιδηροδρόμους της Ιταλίας, μαζί με το αρχειακό υλικό που διέθετε, π.χ. απογραφές παραγωγής.

Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει τα μοντέλα της Ferrari από την αρχή της λειτουργίας της έως σήμερα, αλλά και να ζήσει την εμπειρία της οδήγησης μιας Ferrari της F1 με τον προσομοιωτή που διαθέτει.

5. Μουσείο Lamborghini

Η έκθεση του Μουσείου Lamborghini διαμορφώνεται με τις παρακάτω ενότητες: α) οι απαρχές του Ferruccio Lamborghini και οι πρώτες επιτυχίες (350 GT και Miura), β) τα βασικά μοντέλα (παλαιότερα και νεότερα), γ) τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της F1, δ) οι μηχανές Lamborghini, ε) τα βασικά στάδια εξέλιξης, στ) η εφεύρεση των SUV και των μετέπειτα URUS.

Η Lamborghini προσφέρει ακόμα μια μοναδική εμπειρία σε όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για την κατασκευή των αυτοκινήτων της, με ξενάγηση στην γραμμή παραγωγής της.    

                                                                                                             Σοφία Καρούνη

Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος