«Αδάμαστη φύση»: Γλυπτά της Αφροδίτης Λίτη στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

2020-07-28

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την περιοδική έκθεση με τίτλο «ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΙΤΗ-Αδάμαστη φύση» στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: "Επιλεγμένα έργα της γνωστής γλύπτριας και καθηγήτριας στην ΑΣΚΤ, διεισδύουν ειρηνικά στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου υπογραμμίζοντας τη σχέση αλληλεξάρτησης ανθρώπου και φύσης. Οι δημιουργίες της Λίτη, σε νατουραλιστικές ή σε πιο αφαιρετικές φόρμες, παίρνουν διάφορες μορφές, μεγεθύνονται και μεταλλάσσονται με μια ποικιλία υλικών, όπως μέταλλο, χρωματιστές ψηφίδες και καθρέφτες. Ζώα, πτηνά, έντομα, φυτά, καρποί και φιγούρες δραπετεύουν από τη φύση και παρεισφρέουν στο ανθρωπογενές περιβάλλον του Μουσείου."
Η Αφροδίτη Λίτη σημειώνει πως: «μεταξύ των σκιερών και των φωτεινών πλευρών αυτών των ιδιότυπων κήπων, ζώα, φυτά και άνθρωπος υπερβαίνουν την υπόστασή τους, αποκτούν μυθικές διαστάσεις, μετατρέπονται σε σύμβολα. Στο έργο μου δύο είναι τα θέματα που παίζουν κυρίαρχο ρόλο: η φύση και ο μύθος».
Αντλώντας έμπνευση από το φυσικό περιβάλλον και τη θεματική του Μουσείου, που φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας, τα εν λόγω έργα υπενθυμίζουν όχι μόνο το μεγαλείο της φύσης αλλά και την ανάγκη προστασίας της. Η Α. Λίτη δηλώνει πως: «Τώρα, εδώ, στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, προσκαλούμαι με τα έργα μου σε μια συνομιλία με τον μυθικό αυτόν τόπο, ο οποίος μου δίνει ως αντίδωρο τη μαγεία και την ομορφιά του, και κυρίως την ώθηση να συνεχίσω να καλλιεργώ τους νέους μου κήπους».

Η Αφροδίτη Λίτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γλυπτική, ψηφιδωτό, νωπογραφία και αγιογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1972-78), με καθηγητές τους Γιάννη Παππά, Γιάννη Κολέφα και Κωνσταντίνο Ξυνόπουλο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της διακρίθηκε με βραβεία, επαίνους, υποτροφίες του ΙΚΥ, καθώς και με υποτροφία του Ιδρύματος Μ. Κασιμάτη, το 1978, για τριετείς μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Την ίδια χρονιά, ως υπότροφος της ιταλικής κυβέρνησης στο Università Degli Studi του Μιλάνου, παρακολούθησε μαθήματα ιταλικού πολιτισμού. Το 1983-86, με υποτροφία του ΙΚΥ, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο University of London. Τo 1985 τιμήθηκε με βραβείο γλυπτικής από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Από το 1978 έως το 2000 εργάστηκε ως μουσειακή γλύπτρια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Από το 2000 έως και σήμερα διδάσκει στον Τομέα Γλυπτικής της ΑΣΚΤ. Με αφετηρία το 1978 έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, έργα της κοσμούν ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.


Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιουλίου έως 30 Νοεμβρίου 2020

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15/10) & 10:00-17:00 (από 16/10)
Κλειστά: 15 Αυγούστου, 14 Σεπτεμβρίου (τοπική εορτή)

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
Στυμφαλία Κορινθίας 200 16
Τ: 27410 22296 | www.piop.gr


Πηγή: Newsletter

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

Οι έρευνες στον τομέα των μουσείων δείχνουν ότι το κοινό γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικό αναφορικά με την ποιότητα της εξυπηρέτησης, ανεξάρτητα από το είδος του μουσείου. Η ανταπόκριση στις ανάγκες των επισκεπτών είναι βασικό στοιχείο και πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από όλους τους φορείς.

Before composer Ludwig van Beethoven died on March 27, 1827, it was his wish that his ailments be studied and shared so "as far as possible at least the world will be reconciled to me after my death."Now, researchers have taken steps to partially honor that request by analyzing Beethoven's DNA from preserved locks of his hair and sequencing...

Ένα σπάνιο και πολύχρωμο είδος αράχνης που μοιάζει με ταραντούλα εντοπίστηκε στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Το συγκεκριμένο είδος αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένου ερευνητικού προγράμματος από το 2017, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Arachnology».