60 αρχαία ναυάγια ανακαλύφθηκαν στην Μαύρη Θάλασσα

2017-09-25

Η Μαύρη Θάλασσα επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη στους ερευνητές του Black Sea Map, κατά την διάρκεια της γεωφυσικής έρευνας που διενεργούσε στην περιοχή προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κατά μήκος των ακτών της Βουλγαρίας. 

Diogo Homem, "Map of Black Sea" (1559)
Diogo Homem, "Map of Black Sea" (1559)


Η ομάδα του Black Sea MAP, με επικεφαλής το Κέντρο Ναυτικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, ανακάλυψε 60 αρχαία ναυάγια σε χρονικό διάστημα 3 ετών. Τα εν λόγω ναυάγια χρονολογούνται από την βυζαντινή εποχή μέχρι τον 19ο αιώνα, και βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση. Με την έρευνά τους να διευρύνεται, οι μελετητές κατάφεραν να φωτογραφήσουν τα πλοία στις θέσεις, που ονομάστηκαν «νεκροταφεία πλοίων».

Σύμφωνα με τον Ed Parker, CEO του Black Sea Map, ορισμένα από τα πλοία ήταν ορατά μόνο σε ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. Μία από τις πρόσφατες ανακαλύψεις τους ήταν και το ρωμαϊκό πλοίο 2000 ετών, του οποίου ο σκελετός, το πηδάλιο και τα σχοινιά βρέθηκαν σχεδόν άθικτα. Όπως δήλωσε ο Dr. Kroum Batchvarov από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ: «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Αυτή είναι η Ιστορία που ξεδιπλώνεται μπροστά μας».

Πηγή: https://www.inquisitr.com/4509934/2000-year-old-roman-ship-and-59-other-ancient-shipwrecks-discovered-at-ship-graveyard-in-the-black-sea/?lipi=urn%3Ali%3Apage%3Ad_flagship3_feed%3BEh1LZnMYSU%2BsDIb72lq4ZQ%3D%3D