92 διευθυντές μουσείων μιλούν ανοιχτά κατά των διαμαρτυριών των ακτιβιστών- "Υποτιμούν σοβαρά την ευθραυστότητα αυτών των αναντικατάστατων αντικειμένων"

2022-11-12

Διευθυντές από 92 φορείς σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα στα οποία είναι το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη (MoMA), υπέγραψαν δήλωση προειδοποιώντας ότι οι πρόσφατες επιθέσεις σε έργα τέχνης σε μουσεία από ακτιβιστές θέτουν τέτοια αριστουργήματα σε κίνδυνο.

Ο Laurence des Cars του Λούβρου και ο Glenn Lowry του MoMA λένε ότι είναι «βαθιά συγκλονισμένοι» από τις πρόσφατες επιθέσεις σε έργα τέχνης σε πολιτιστικούς χώρους όπως η Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο, το Prado στη Μαδρίτη. Άλλοι υπογράφοντες είναι ο Miguel Falomir, ο διευθυντής του Prado, ο Hartwig Fischer, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο και η Anne Pasternak, η διευθύντρια του Μουσείου Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη.

Η πλήρης δήλωση -που εκδόθηκε από την Εθνική Επιτροπή στη Γερμανία του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM)- αναφέρει: «Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξαν αρκετές επιθέσεις σε έργα τέχνης σε διεθνείς συλλογές μουσείων. Οι ακτιβιστές υποτιμούν σοβαρά την ευθραυστότητα αυτών των αναντικατάστατων αντικειμένων, τα οποία πρέπει να διατηρηθούν ως μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ως διευθυντές μουσείων στους οποίους έχει ανατεθεί η φροντίδα αυτών των έργων, έχουμε συγκλονιστεί βαθιά από την επικινδυνότητα αυτών των πράξεων».

«Τα μουσεία είναι χώροι, όπου άνθρωποι από διαφορετικά υπόβαθρα μπορούν να συμμετάσχουν σε διάλογο, και επομένως επιτρέπουν τον κοινωνικό λόγο. Υπό αυτή την έννοια, τα βασικά καθήκοντα του μουσείου ως θεσμού - συλλογή, έρευνα, επικοινωνία και συντήρηση - είναι τώρα πιο επίκαιρα από ποτέ. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την άμεση πρόσβαση στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Και θα διατηρήσουμε το μουσείο ως ελεύθερο χώρο κοινωνικής επικοινωνίας».

Πηγή: theartnewspaper.com