5 πράγματα που δε γνωρίζουμε για τα «ΝΟΥΦΑΡΑ» του Monet

2022-07-02

Τα «Νούφαρα» του Monet είναι από τα πιο διάσημα έργα παγκοσμίως και οι περισσότεροι τα έχουμε ακουστά ή τα έχουμε δει από κοντά, κ.ο.κ. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικές πληροφορίες που είναι λίγο-πολύ άγνωστες. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά τα στοιχεία:

1. Τα «Νούφαρα» δεν είναι ένα μόνο έργο του Γάλλου ιμπρεσιονιστή. Ο Claude Monet (1840-1926) δημιούργησε μια σειρά από περίπου 250 ελαιογραφίες με αυτόν τον τίτλο.

2. Ο Monet φύτεψε τα νούφαρα πριν τα ζωγραφίσει. Πιο συγκεκριμένα, οργάνωσε την ιδιοκτησία του στο Giverny σαν να ήταν ένας τεράστιος πίνακας. Το εγχείρημα ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια κηπουρών.

3. Ο Monet είχε παραμελήσει για λίγο τους πίνακές του και όταν επέστρεψε το 1914 μετά το θάνατο της αγαπημένης του συζύγου Αλίκης (1911), έκανε ριζικές αλλαγές στην προσέγγισή του, ειδικά στην κλίμακα των καμβάδων. Ήταν μνημειώδεις σε κλίμακα ενώ άλλαξε και την παλέτα του. 

4. Κατά τη δεκαετία του 1920, η Γαλλία με εντολή του πολιτικού Clemenceau έφτιαξε 12 αίθουσες στο Musée de l'Orangerie ως μόνιμη κατοικία για οκτώ έργα του Monet. Η σειρά των έργων «Νούφαρα» δόθηκε ως δωρεά στο γαλλικό κράτος από τον ζωγράφο την ημέρα που ακολούθησε την ανακωχή της 11ης Νοεμβρίου 1918 ως σύμβολο ειρήνης.

5. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν χωρίς τον διάσημο καλλιτέχνη αφού η έκθεση άνοιξε για το κοινό στις 16 Μαΐου 1927, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τέχνη του 20ου αιώνα είναι αδιανόητη χωρίς τους πίνακες με τα «Νούφαρα» του Claude Monet.