300 διαδηλωτές έγιναν τα μαλλιά της Ιρανής Nika Shahkarami

2022-12-08

"Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία"! ήταν το σύνθημα που αντήχησε την Κυριακή (4/12) στο Roosevelt Island της Νέα Υόρκης, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να δώσουν ζωή σε μια καλλιτεχνική εγκατάσταση αλληλεγγύης στις γυναίκες που ηγούνται της εξέγερσης στο Ιράν.

Στο κέντρο του πάρκου, ένα τεράστιο πορτρέτο μιας Ιρανής έφηβης, τυπωμένο σε καμβά, τοποθετήθηκε στο έδαφος. Περισσότεροι από 300 διαδηλωτές παρατάχθηκαν κυματιστά, και από ψηλά οι ίσκιοι τους χάρισαν μακριά μαλλιά στο εικονογραφημένο πρόσωπο της νέας κοπέλας.

Το πορτραίτο απεικονίζει την 16χρονη Ιρανή Νίκα Σαχκαραμί, η οποία εξαφανίστηκε τον Σεπτέμβριο, αφότου βιντεοσκοπήθηκε να στέκεται πάνω σε έναν αναποδογυρισμένο κάδο απορριμμάτων και να ανεμίζει τη μαντίλα της ανάμεσα σε φλόγες. Περισσότερο από μια εβδομάδα αργότερα, η οικογένειά της έμαθε ότι ήταν νεκρή.

Η Νίκα ήταν μεταξύ των Ιρανών γυναικών και κοριτσιών που αγωνίστηκαν στην πρώτη γραμμή του επαναστατικού κινήματος, θέτοντας κυριολεκτικά σε κίνδυνο τη ζωή τους για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν τον Σεπτέμβριο από τον θάνατο της Μαχσά Τζίνα Αμίνι. Η 22χρονη Αμίνι πέθανε αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής του Ιράν επειδή φέρεται να φορούσε λάθος το χιτζάμπ της. Η οργή του κόσμου για τον θάνατό της συνδυάστηκε με μια σειρά από άλλες διαμαρτυρίες κατά του καταπιεστικού καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας τροφοδοτώντας τις διαδηλώσεις.

Το έργο τέχνης δημιουργήθηκε από τον Γάλλο street artist JR, ιδιαίτερα γνωστό για τις καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας.

Η αποστολή να χρησιμοποιηθεί η τέχνη ως εργαλείο για τη διεκδίκηση θετικών αλλαγών, ενέπνευσε το έργο #EyesOnIran, «Μάτια στο Ιράν», με μια σειρά από εγκαταστάσεις πολυμέσων για το Ιράν στο Πάρκο Four Freedoms. Με την τοποθέτηση των έργων τέχνης απέναντι από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν, οι καλλιτέχνες ζητούν την άμεση κινητοποίηση των Ηνωμένων Εθνών και των παγκόσμιων ηγετών.

Πηγή: Lifo