10 Μουσεία με Μοναδική Αρχιτεκτονική!

2022-05-24

1. Erawan Museum, Ταϊλάνδη

Το μουσείο Erawan στην Μπανγκόκ άνοιξε το 2003 και είναι γνωστό για το σχήμα του τρικέφαλου ελέφαντα. Το Μουσείο είναι το όραμα του Lek Viriyapant που έγινε πραγματικότητα. Ο ελέφαντας ζυγίζει 250 τόνους και μέρος της έκθεσης βρίσκεται στην πραγματικότητα εντός αυτού. Τι μπορεί να δει ένας επισκέπτης σε αυτό; Πορσελάνες από τις δυναστείες Ming και Qing, έργα τέχνης όπως κεραμικά από την Ευρώπη, αγάλματα του Βούδα και πολλά άλλα. 

2. Salvador Dali Museum, Η.Π.Α.

Το Μουσείο Salvador Dali στην Φλόριντα των Η.Π.Α. ιδρύθηκε το 1982. Το νέο κτίριο με τη γυάλινη είσοδο και τον φεγγίτη άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 11 Ιανουαρίου 2011. Μετά το νέο άνοιγμα του σημερινού κτιρίου του 2011, το Μουσείο του Σαλβαδόρ Νταλί έχει γίνει κέντρο προορισμού στη Φλόριντα ενισχύοντας το διεθνές προφίλ της πόλης ενώ προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην περιοχή. Το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται ο φορέας, σχεδιάστηκε από τον Yann Weymouth και αποτελεί έναν συνδυασμό του λογικού με το φανταστικό καθώς εξωτερικά είναι ένα ορθογώνιο κτίσμα με τοίχους πάχους 18 ιντσών, από τους οποίους εξέρχεται μια μεγάλη γυάλινη ... φούσκα ελεύθερης μορφής, γνωστή ως «αίνιγμα». Στο Μουσείο οι επισκέπτες μπορούν να βρουν 2.400 έργα του διάσημου καλλιτέχνη.

3. National Museum of Qatar

Το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ άνοιξε το 2019 και είναι αφιερωμένο στην προβολή της ιστορίας του Κατάρ. Το περίπλοκο κτίριο σχεδιάστηκε από τον βραβευμένο με Pritzker αρχιτέκτονα Jean Nouvel, ο οποίος εμπνεύστηκε από το τριαντάφυλλο της ερήμου, το οποίο βρίσκεται στις ερημικές περιοχές του Κατάρ. Το Μουσείο έχει 11 αίθουσες και στην καθεμία προσφέρεται μια διαφορετική εμπειρία.

4. Guggenheim Bilbao Museum, Ισπανία

Το συγκεκριμένο Μουσείο βρίσκεται στο Nervion River στο Bilbao (Ισπανία) και σχεδιάστηκε από τον Frank Gehry. Το κτίριο αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα με έκταση 24.000 τ.μ. εκ των οποίων 11.000 αντιπροσωπεύουν τον εκθεσιακό χώρο. Η έντονη διαμόρφωση και ο καινοτόμος σχεδιασμός συνδυάζονται αρμονικά με την τέχνη, που περιέχεται σε αυτό. Ο σχεδιασμός του Gehry με την πλαστική μορφή του κελύφους, ενσωματώνεται τέλεια στο αστικό μοτίβο του Bilbao και της ευρύτερης περιοχής. Η πλατεία του Μουσείου και η κύρια είσοδος βρίσκονται σε ευθεία γραμμή με το Calle Iparragirre - έναν από τους κεντρικούς δρόμους που διατρέχουν διαγώνια το Bilbao, δείχνοντας κατευθείαν από το κέντρο της πόλης στην πόρτα του Μουσείου. Η στέγαση του υψηλότερου τμήματος του φορέα γίνεται από μια κατασκευή σε σχήμα μεταλλικού λουλουδιού, το οποίο καλύπτει το Atrium. Η εν λόγω κατασκευή αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του Μουσείου.

5. Shanghai Museum Of Astronomy, Κίνα

Το Μουσείο Αστρονομίας της Σαγκάης μόλις άνοιξε για το κοινό στις 18 Ιουλίου του 2021 και είναι το μεγαλύτερο μουσείο αστρονομίας στον κόσμο. Σχεδιάστηκε από τον Thomas J. Wong. Το μνημειακών διαστάσεων αρχιτεκτόνημα είναι σχεδιασμένο χωρίς ευθείες γραμμές ή ορθές γωνίες, απηχώντας τη γεωμετρία του σύμπαντος και τη δυναμική ενέργεια των ουράνιων σωμάτων. Οι άνθρωποι που επισκέπτονται το Μουσείο θα μπορούν να δουν τόσο περιοδικές όσο και μόνιμες εκθέσεις που σχετίζονται με την αστρονομία. Το ίδιο το Μουσείο και κάθε ένα από τα τρία βασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία που ορίζουν το σχέδιο -ο οφθαλμός (oculus), ο ανεστραμμένος θόλος και η σφαίρα- λειτουργούν ως αστρονομικά όργανα, ιχνηλατώντας τον ήλιο, τη σελήνη και τα άστρα.

6. Zeitz Mocaa, South Africa

Το Zeitz Museum of Contemporary Art Africa άνοιξε στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 στο Κέιπ Τάουν και είναι το μεγαλύτερο μουσείο σύγχρονης αφρικανικής τέχνης στον κόσμο. Το Μουσείο σχεδιάστηκε από τον Thomas Heatherwick και στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο (διατηρητέο σιλό δημητριακών) στην προκυμαία Βικτόρια & Άλφρεντ του Κέιπ Τάουν. 

7. Royal Ontario Museum

Το 1914 άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το Royal Ontario Museum (ROM), έχοντας σκοπό να προβάλλει την τέχνη, τον πολιτισμό και την φύση από όλο τον κόσμο, απευθυνόμενο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσείο του Καναδά, το οποίο φιλοξενεί μια συλλογή περίπου 6 εκατομμυρίων αντικειμένων, που εκτίθενται σε 40 αίθουσες. Με το επεκτατικό πρόγραμμα Renaissance ROM το 2007, συγχωνεύθηκε το αρχικό κτίριο με το νέο Michael Lee-Chin Crystal, το οποίο σχεδιάστηκε από το Studio Daniel Libeskind. Αποτελεί ένα ξεχωριστό νέο σύμβολο του Τορόντο για τον 21ο αιώνα, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας εποχής για το ROM ως τον πρωταρχικό πολιτιστικό και κοινωνικό προορισμό της χώρας.

Ο Daniel Libeskind εμπνεύστηκε το σχέδιο του κτιρίου από την συλλογή πολύτιμων λίθων και ορυκτών του RΟΜ, καθώς βρισκόταν σε γάμο στο Μουσείο. Η ονομασία "crystal" (κρύσταλλος) προέρχεται από την «κρυστάλλινη» μορφή του.   

8.  V&A Dundee, Σκωτία

Το V&A Dundee άνοιξε στις 15 Σεπτεμβρίου 2018 και είναι το πρώτο μουσείο design στη Σκωτία. Είναι αδελφό μουσείο με το Μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου. Το κτίριο είναι εμπνευσμένο από την άγρια όψη των βράχων κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Σκωτίας, στην περιοχή του λιμανιού της πόλης.

9. Museum of Tomorrow, Rio de Janeiro (Βραζιλία)

Το Museum of Tomorrow ή Museu do Amanhã διαθέτει μια όχι και τόσο συνηθισμένη αρχιτεκτονική. Πρόκειται για μουσείο επιστημών στο Rio de Janeiro στη Βραζιλία, το οποίο έχει σκοπό να δώσει έμφαση στις ιδέες παρά στα αντικείμενα. Το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται, αποτελεί δημιούργημα του Ισπανού αρχιτέκτονα Santiago Calatrava. Τα εγκαίνια του Μουσείου πραγματοποιήθηκαν στις 17 Δεκεμβρίου 2015. Η μόνιμη έκθεση του φορέα διαθέτει πέντε θεματικές: Κόσμος, Γη, Ανθρωπόκαινος εποχή, Αύριο και Εμείς. Οι επισκέπτες περνούν από τη μια θεματική στην άλλη μέσω διαφόρων πειραμάτων και εμπειριών. Το Museum of Tomorrow συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών ετησίως και εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του.

10. Ningbo Historic Museum, Ningbo (Κίνα)

Ακόμη ένα μουσείο με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική είναι το Ningbo Historic Museum ή αλλιώς Yinzhu Museum, που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή της Κίνας. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Wang Shu και την εταιρεία Amateur Architects. Στο σχέδιο του παρατηρείται η συνάντηση της αυθεντικής και της σύγχρονης κινεζικής τοπικής αρχιτεκτονικής. Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς, το Μουσείο εξωτερικά καλύπτεται με τούβλα και πλακίδια διαφόρων αποχρώσεων του γκρι και του κόκκινου ενώ άλλα σημεία του κτιρίου είναι επικαλυμμένα με μπαμπού.