3+1 Μουσεία που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς

2022-11-04

Γράφει η Ξανθούλα Νταναβάρα 

Έρευνες έχουν αποδείξει πως όταν επιλέγουμε να πραγματοποιήσουμε κάποιο ταξίδι σε συνδυασμό με μια επίσκεψη σε κάποιο μουσείο, επηρεάζει θετικά την ψυχική υγεία αλλά και τη βελτίωση της προσωπικότητάς μας. Τα ταξίδια άλλωστε εξελίσσουν την δημιουργικότητά μας και τα μουσεία παράγουν νέες εμπειρίες, προκαλούν ερεθίσματα και μας καθιστούν πιο ανοιχτούς στα πολιτιστικά πεδία.

Παρακάτω θα προτείνω 4 πολύ ενδιαφέροντα μουσεία τα οποία είναι άξια θαυμασμού και για τις συλλογές τους αλλά και για την αρχιτεκτονική του κελύφους τους. Όταν καταφέρετε να ταξιδέψετε σε μια από τις προτεινόμενες χώρες που θα αναφερθούν παρακάτω θα ήταν πολύ όμορφο να τα επισκεφτείτε και πιστέψτε με, θα ανταμειφθείτε.

Ένα από τα πιο όμορφα μουσεία και ίσως από τα αγαπημένα μου είναι το Musée Atelier Audemars Piguet στην Ελβετία το οποίο συνδυάζει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του πολιτιστικού κόσμου της παραγωγής ρολογιών. Αυτό το μουσείο έχει παντρέψει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, τα πρωτοποριακά τοπία και την παραδοσιακή τεχνογνωσία, ενσαρκώνοντας το ελεύθερο πνεύμα και την επιθυμία να διαιωνιστεί η Haute Horlogerie (η υψηλή τέχνη της ωρολογοποιίας) εντός και εκτός των ορίων του La Valée de Joux.

 Πολλοί εντυπωσιάζονται από το κέλυφος του μουσείου (εδώ που τα λέμε λογικό!) το οποίο παρεμπιπτόντως είναι εμπνευσμένο από τις καμπύλες ενός ρολογιού, εξού και το σπειροειδές σχέδιο του. Η συλλογή του μουσείου, που περιλαμβάνει περίπου 300 ρολόγια , εκτίθεται μαζί με δύο εργαστήρια παραγωγής επί τόπου, δημιουργώντας ένα ζωντανό μουσείο.

Θα ταξιδέψουμε σε ένα μουσείο της Σκανδιναβίας το οποίο αξίζει να ταξιδέψετε μέχρι εκεί, πιστέψτε με. Το Kistefos Twist Museum είναι και αυτό στη λίστα με τα αγαπημένα μου μουσεία. Bρίσκεται στην Νορβηγία, βόρεια από το Όσλο. Είναι χωρισμένο σε 3 θεματικές ενότητες, το Μουσείο Twist το οποίο παρουσιάζει διάφορες εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, τη Βιομηχανική περιοχή η οποία κάνει μια αναδρομή στο βιομηχανικό μουσείο και στις εγκαταστάσεις του παλαιότερου εργοστασίου χαρτοπολτού και το Πάρκο Γλυπτικής. 

Το κτήριο Twist των 1000 τ.μ. είναι χτισμένο πάνω στη ροή του ποταμού Randselva σε μήκος 60 μέτρων & στρέφεται στη μέση, σε γλυπτική μορφή. Είναι ένα μουσείο-γκαλερί, μια γέφυρα και ένα γλυπτό από μόνο του.

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ολλανδίας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το Εθνικό Μνημείο Kamp Amersfoort αλλάζει τροπή σε ένα καινούργιο μουσείο το οποίο έχει «στις πλάτες του» απτές όλες τις αναμνήσεις. Υπολογίζεται ότι στο συγκεκριμένο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης, φυλακίστηκαν 47.000 κρατούμενοι. 

Το στρατόπεδο έγινε τόπος μνήμης. Μετά από μερικές δεκαετίες, το μουσείο χρειαζόταν μια διαφορετική παρουσίαση. Άλλωστε, κάθε νέα γενιά βλέπει διαφορετικά το παρελθόν. Η αρχιτεκτονική και η χρήση των υλικών αποτυπώνουν την ατμόσφαιρα της εποχής ενσωματώνοντας διάφορα πρωτότυπα στοιχεία. Αυτό ενισχύεται από το πέρασμα από το φως στο σκοτάδι και τελικά πίσω στο φως. Στο υπόγειο μουσείο δίνεται πρόσωπο στους ανθρώπους του στρατοπέδου. Η έκθεση συνδέεται επίσης με την αδικία, για παράδειγμα με ένα πρόγραμμα που θέτει στους επισκέπτες διάφορα διλήμματα.

Το Μουσείο Mercedes-Benz είναι ένα μουσείο αφιερωμένο σε έναν από τους πιο γνωστούς ανθρώπους παγκοσμίως. Τον Carl Benz ο οποίος το 1886 κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο/όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Το μουσείο καλύπτει την ιστορία της μάρκας Mercedes-Benz και τις μάρκες που σχετίζονται με αυτήν. Βρίσκεται στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, την γενέτειρα αυτής της μάρκας. Μάλιστα η Στουτγάρδη φιλοξένει και τα διεθνή κεντρικά γραφεία του Ομίλου Mercedes-Benz. 

Το κτήριο βασίζεται σε μια μοναδική ιδέα τριφυλλιού που χρησιμοποιεί τρεις επικαλυπτόμενους κύκλους με το κέντρο να έχει αφαιρεθεί για να σχηματίσουν ένα τριγωνικό αίθριο που θυμίζει το σχήμα ενός κινητήρα Wankel . Εσωτερικά υπάρχει διπλός έλικας ο οποίος αντιστοιχεί στην έννοια της έκθεσης, η οποία χωρίζει το μουσείο σε «θρύλους/legend» και «συλλογές/collections», προσφέροντας δύο εναλλακτικές περιηγήσεις που μπορούν να συγχωνευθούν σε οποιοδήποτε σημείο του μουσείου. Πάνω από 160 οχήματα όλων των τύπων είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές. 

Κυμαίνονται από μερικά από τα παλαιότερα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ μέχρι θρυλικά αγωνιστικά αυτοκίνητα και φουτουριστικά ερευνητικά οχήματα.