3+1 Λόγοι για να επισκεφθείτε ένα μουσείο

2022-09-20

Γράφει η Ξανθούλα Νταναβάρα 


Όταν ήμουν μικρή, θυμάμαι πόσο χαιρόμουν στο άκουσμα μιας εκδρομής σε ένα μέρος. Βέβαια μόλις έβλεπα στο πρόγραμμα επισκέψεις σε μουσεία για κάποιο λόγο βαριόμουν. Σίγουρα εντυπωσιαζόμουν με ό,τι έβλεπα, αλλά δε θα κρύψω ότι πολλές φορές περίμενα να περάσει η ώρα κοιτάζοντας το ρολόι βασανιστικά. Πλέον, ούσα εκκολαπτόμενη Μουσειολόγος δε θα κρύψω την χαρά μου για κάθε επίσκεψη που πραγματοποιώ σε ένα μουσείο ή γενικά, σε μια έκθεση. Αναλογίστηκα πολλές φορές τι θα μπορούσε να αλλάξει στα μουσεία μας για να είναι πιο ελκυστικά για όλες τις ηλικίες. Έχω να προτείνω 4 ιδέες και ελπίζω να σας αρέσουν.

1. Γάμος

Ποιος ο λόγος να μην πραγματοποιήσεις τον γάμο σου σε ένα μουσείο;! Ναι, καλά διαβάσατε. Γάμος σε μουσείο. Για παράδειγμα σε ένα μουσείο αφιερωμένο στη μόδα, π.χ. Victoria and Albert Museum, σε ένα μουσείο αφιερωμένο στο Claude Oscar Monet (Musée de l'Orangerie) και να απολαμβάνεις το δείπνο δίπλα από τους γνωστούς πίνακες «Τα Νούφαρα» (αν βέβαια το επιτρέψουν αυτό οι υπεύθυνοι του φορέα). Σίγουρα είναι πολύ ελκυστικό και περιττό να πω, ότι ήδη στο εξωτερικό πραγματοποιούνται πολλοί γάμοι σε διάφορα μουσεία. Κάποια από αυτά είναι το Ashmolean Museum, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του: «Το Μουσείο λέει ιστορίες από το 1683 και θέλουμε να προσθέσετε τις δικές σας. Το Μουσείο Ashmolean είναι ένας υπέροχος χώρος για τον γάμο, την πολιτική σύμπραξη ή τη γιορτή σας. Η νεοκλασική αρχιτεκτονική, η εμβληματική είσοδος, οι μεγάλες εντυπωσιακές σκάλες και οι πολυτελείς αίθουσες προσφέρουν εκπληκτικά και ρομαντικά σκηνικά.» Φανταστείτε να λέτε "I do" δίπλα σε έναν διάσημο πίνακα ή να δειπνήσετε και να χορέψετε μπροστά σε ένα εμβληματικό γλυπτό. Τρομερό!!!

Vincent Van Gogh Museum
Vincent Van Gogh Museum

2. Παιδικά Πάρτι

Νομίζω με αυτή την επιλογή θα ταυτιστείτε πολλοί γονείς- λάτρεις των μουσείων και όχι μόνο!!! Ούτε να πρέπει να σκεφτείς παιχνίδια για την απασχόληση των παιδιών, ούτε άγχη. Ίσα-ίσα με την πραγματοποίηση ενός πάρτι σε κάποιο μουσείο ο χρόνος όλων των παιδιών θα περάσει πολύ γρήγορα. Όλοι οι μικροί επισκέπτες και φίλοι του/της εορτάζοντα/εορτάζουσας θα είναι ενθουσιασμένοι γιατί θα περάσουν ποιοτικό χρόνο και θα εξερευνήσουν τους χώρους του μουσείου. Με απερίγραπτη χαρά μπορώ να δηλώσω ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη 7 μουσεία τα οποία πραγματοποιούν πάρτι για μικρά παιδιά. (Εμείς οι ενήλικες άραγε θα μπορούσαμε;;!!). Κάποια από αυτά είναι: Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Μουσείο Πειραμάτων για παιδιά, Μουσείο Ελληνικής παιδικής τέχνης κ.α. Σε αυτό που θέλω να εστιάσουμε όμως είναι το μουσείο του Vincent Van Gogh, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ζωγραφίσουν άνθη, αστεία ή ανατριχιαστικά κρανία ή να δημιουργήσουν μοναδικές αυτοπροσωπογραφίες μαζί με τους φίλους τους. Φυσικά, θα τους επιτραπεί να δουν και το έργο του ίδιου του Vincent στο μουσείο. Μα πόσο κουλ!!!

 Natural History Museum, London
Natural History Museum, London

3. Sleepover

Ακόμα ένας πολύ ωραίος τρόπος ώστε τα μικρά παιδιά να αγαπήσουν τα μουσεία. Ένα sleepover και πιθανόν νυχτερινά παιχνίδια είναι ό,τι καλύτερο για τους μικρούς μας φίλους, αλλά ακόμα και για εμάς αφού δεν υπάρχει ηλικιακό όριο ή έστω ως συνοδοί  μαζί με το παιδί σας, το ανίψι σας, το αδερφάκι σας και ούτω καθεξής. Ίσως έτσι αυξηθούν και οι Μουσειολόγοι (χιχιχι). Για δεύτερη φορά μπορώ να ανακοινώσω με μεγάλη χαρά ότι πραγματοποιούνται sleepover σε κάποια μουσεία της χώρας μας, π.χ. Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Τρανό παράδειγμα για ένα απίθανο sleepover είναι το Natural History Museum, London. Θα θέλατε να κοιμηθείτε με μια καμηλοπάρδαλη; Ή να περάσετε τη νύχτα κατασκηνώνοντας κάτω από μια μπλε φάλαινα; Μια νύχτα εξερεύνησης και περιπέτειας ανάμεσα στα πιο απίστευτα πλάσματα του Μουσείου. Αυτό τον ύπνο δεν θα τον ξεχάσετε ποτέ. Αφού θα πρέπει να οργανώσετε την κατασκήνωση σας σε μια από τις εκπληκτικές αίθουσες, θα απολαύσετε μια βραδιά με καταπληκτικές δραστηριότητες και θα ανακαλύψετε πολλά πράγματα στην πορεία.

Victoria And Albert Museum
Victoria And Albert Museum

4. Yoga-Gym

Δεν γνωρίζω κατά πόσο αγαπάτε τη γυμναστική, αλλά οφείλω να το προτείνω. Ίσως ήρθε η ώρα να βρείτε το έναυσμα για να ξεκινήσετε, ποιος ξέρει; Πάντως, σκεφτείτε το. Είναι καταπληκτικό να τρέχεις, βλέποντας γύρω σου γνωστούς πίνακες ή διάφορα εκθέματα από όλο τον κόσμο. Ας το παραδεχτούμε, ποιος δε θα άλλαζε ένα γυμναστήριο με ένα μουσείο γεμάτο πίνακες και αγάλματα για να ασκηθεί; Το Victoria and Albert Museum διοργανώνει μηνιαίες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μαθήματα γιόγκα και μια ξενάγηση στη συλλογή. Εννοείται πως απευθύνεται προς όλους, μικρούς, μεγάλους, γυναίκες, άντρες, ηλικιωμένους και παιδιά.

Για όλα όσα διαβάσατε, μπορεί να μην είστε σύμφωνοι , έχω να προσθέσω όμως το εξής: «Το μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα στην υπηρεσία της κοινωνίας που ερευνά, συλλέγει, συντηρεί, ερμηνεύει και εκθέτει υλική και άυλη κληρονομιά. Ανοιχτά στο κοινό, προσβάσιμα και χωρίς αποκλεισμούς, τα μουσεία προωθούν την ποικιλομορφία και τη βιωσιμότητα. Λειτουργούν και επικοινωνούν ηθικά, επαγγελματικά και με τη συμμετοχή των κοινοτήτων, προσφέροντας ποικίλες εμπειρίες για εκπαίδευση, ψυχαγωγία, προβληματισμό και ανταλλαγή γνώσεων», ICOM 2022/ 24-8.