"2νύχτες· 2μουσεία από ανθρώπους – για ανθρώπους – με ανθρώπους" - Βιωματική δράση για ενήλικες – Sleepover

2022-05-18

Δύο μουσεία της Ηπείρου, με φαινομενικά διαφορετικό περιεχόμενο, ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους και συνεορτάζουν την φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων με μια πρωτότυπη κοινή βιωματική δράση:

2νύχτες· 2μουσεία από ανθρώπους - για ανθρώπους - με ανθρώπους


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, το μητροπολιτικό κρατικό μουσείο για τους αρχαίους πολιτισμούς και τις κοινωνίες της Ηπείρου, στα Ιωάννινα, και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», με πανόραμα του έργου του γλύπτη στον γενέθλιο τόπο του, το Ελληνικό Βορείων Τζουμέρκων, αποσκοπούν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο διαλόγου και αλληλεπίδρασης, ανιχνεύοντας κοινά πεδία προβληματισμού, γεφυρώνοντας τρόπους και χωροχρονικότητες και θέτοντας στο επίκεντρο το ειδοποιό γνώρισμα των δύο οργανισμών: τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα τους. Γνώρισμα που διατρέχει τα δύο μουσεία από τον τόπο χωροθέτησης, το κέλυφος-περίβλημα, τα αφηγήματά τους, ρητά ή υπόρρητα, έως τα ίδια τα αντικείμενα-υποκείμενα που εκθέτουν.

Η πρωτότυπη αυτή δράση θα αναπτυχθεί γύρω από τον θεματικό άξονα «Θραύσματα ζωής». Θα περιλαμβάνει περιηγήσεις, συμμετοχικό εργαστήριο διαλόγου-συζήτησης και δραστηριοτήτων, με αφορμή επιλεγμένα εκθέματα και μουσειακές περιοχές, και διανυκτέρευση (sleepover).

Η εκδήλωση αυτή απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες.

Για την συμμετοχή απαιτείται προεγγραφή με την υποβολή, έως την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, της επισυναπτόμενης αίτησης στο email:

2nights2museums@gmail.com

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, έως τη συμπλήρωση 20 ατόμων. Για τους συμμετέχοντες η είσοδος θα είναι δωρεάν. Θα ισχύουν ειδικές προβλέψεις διεξαγωγής καθώς και μέτρα και ρυθμίσεις για την Covid-19.


Η δράση θα λάβει χώρα ως εξής:

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων: Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022

ΜΣΤ Θεόδωρος Παπαγιάννης: Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

Ώρα προσέλευσης: 8.00μ.μ.

Ώρα λήξης κάθε δράσης: 10π.μ. (το επόμενο πρωί)

Τα μουσεία θα διαθέσουν τα στρώματα ύπνου (τύπου γυμναστικής/γιόγκα), ελαφρύ σνακ το βράδυ και πρωϊνό καφέ. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους υπνόσακο (sleeping bag).


Συντονισμός:

Βαρβάρα Παπαδοπούλου, δρ αρχαιολόγος, Αν. Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και Θεόδωρος Παπαγιάννης: γλύπτης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΣΚΤ.

Σχεδιασμός - υλοποίηση:

Ελένη Κοτζαμποπούλου, δρ αρχαιολόγος, Αριάδνη Παπαϊωάννου, αρχιτέκτονας-μουσειολόγος (Msc), Χρήστος Κλείτσας, δρ αρχαιολόγος, Χρήστος Μεράντζας, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.


Υποστηρικτές:

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος,

Όμιλος Φίλων Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», Ομάδα πολιτισμού We adore museums,

Διεθνές catering,

Στου Τακέλη, παραδοσιακό καφενείο


Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Πάρκο Λιθαρίτσια

Επικοινωνία για τη δράση:

Ελένη Κοτζαμποπούλου (26510-01075)

Χρήστος Κλείτσας (26510-01062)


Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης»

Ελληνικό Ιωαννίνων, Δήμος Βορείων Τζουμέρκων

Επικοινωνία για τη δράση:

Αριάδνη Παπαϊωάννου (6981800835)


Πηγή: Δελτίο Τύπου